Διεθνή

ΗΠΑ προς Τουρκία: Ήμασταν ξεκάθαροι για τους S-400

  • newsroom


Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία για «σοβαρές επιπτώσεις» χαρακτηρίζοντας την πιθανή ενεργοποίηση του συστήματος ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών

Με αυστηρή ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες απέναντι στην Τουρκία για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη χώρα να έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση του συστήματος S-400.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδόσει ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Tass ανέφερε ότι επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή του συστήματος S-400.

 

Απόρρητο Απόρρητο