ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ – Ρωσία: Αποκαθιστούν τις διπλωματικές αποστολές ως πρώτο βήμα στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο πλαίσιο των πρώτων συνομιλιών στη Ριάντ, με στόχο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των διπλωματικών τους αποστολών, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλων διπλωματικών εντάσεων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες αξιωματούχων που θα εργαστούν «γρήγορα» για να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα των διπλωματικών αποστολών σε Ουάσινγκτον και Μόσχα αναφέρει το reuters.

Διπλωματικές αποστολές με περιορισμένο προσωπικό

Η διπλωματική παρουσία των δύο χωρών είχε αποδυναμωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και περιορισμούς στη στελέχωση των πρεσβειών. Οι ΗΠΑ είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τα προξενεία τους στο Βλαδιβοστόκ και το Γεκατερίνμπουργκ, ενώ η Μόσχα είχε επιβάλει αυστηρά όρια στο προσωπικό των αμερικανικών αποστολών.

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων είναι απαραίτητη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι δεν θα συζητήσει δημόσια τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η ρωσική πλευρά, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ήδη θέσει το θέμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρούμπιο πριν από τη συνάντηση στη Ριάντ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει αβέβαιο εάν θα οδηγήσει σε ευρύτερη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη 

JPMorgan για υπόθεση Viva: Το δικαστήριο μας δικαίωσε ως τον συνολικό νικητή της υπόθεσης

Politico: Η «αόρατη» διαίρεση της Γερμανίας και η εκλογική μάχη της 23ης Φεβρουαρίου

Χρυσός: Στα ύψη οι τιμές του με τους επενδυτές να τρέχουν να βρουν «ασφαλές καταφύγιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Σχολίασε εδώ

Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.

string(0) ""