Διεθνή

ΗΠΑ: Συμφωνία Δημοκρατικών- Λευκού Οίκου για επιπλέον 300 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • newsroom


Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 349 δισ. δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αποδέσμευση άλλων 300 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση της πανδημίας .

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν αλλά έχουμε μια συμφωνία και πιστεύω ότι θα την εγκρίνουμε σήμερα» στη Γερουσία, είπε ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ. Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν από τηλεφώνου «και μετά τα μεσάνυχτα» μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του Μαρκ Μίντοους, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Αν και σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν συμμετείχαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ή γερουσιαστές, ο Σούμερ είπε ότι οι Μνούτσιν και Μίντοους ήταν «σε στενή επαφή» με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, αλλά επίσης και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία, στη συνέχεια να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέλος να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν είχε ανακοινώσει την Κυριακή τα κυριότερα σημεία αυτής της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 300 δισ. δολαρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί για τα 250 που είχαν προτείνει αρχικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Επίσης, θα αποδεσμευτούν 75 δισ. δολάρια για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και 25 δισ. για να αυξηθεί η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 349 δισεκ. που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ποσό που εγκρίθηκε στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο του ιστορικού σχεδίου βοήθειας, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.