Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σημείωσε πτώση 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, και σκιαγραφούν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,5%.

Η πτώση 4,8% στην ουσία σηματοδοτεί το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ έπειτα από το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπου είχε σημειωθεί πτώση 1,1%. Επιπλέον, τον πάτο του βαρελιού είχε πιάσει η αμερικανική οικονομία το 4ο τρίμηνο του 2008, όταν και η πτώση έφτασε το 8,4%.

Τα μεγαλύτερα οχήματα για την οικονομία ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι εμπορικές επενδύσεις, οι εξαγωγές και τα αποθέματα. Οι εμπορικές επενδύσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 21%, καθώς και οι δαπάνες τόσο από την ομοσπονδιακή τράπεζα όσο και από την κυβέρνηση βοήθησαν στην αντιστάθμιση ορισμένων ζημιών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν το 67% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, έπεσαν 7,6% το πρώτο τρίμηνο καθώς όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν με αποτέλεσμα ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας των ΗΠΑ να βγει εκτός.

Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 16,1% ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 10,2%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15,3%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των υπηρεσιών κατά 30%.

Η τελική εκτίμηση ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν ήδη τις ΗΠΑ σε ύφεση παρόλο που ο τεχνικός όρος είναι γενικά ότι πρόκειται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Αυτή η άποψη οφείλεται κυρίως στο ότι οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν μόνο λίγες εβδομάδες από το lockdown που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να υποτιμάται η πραγματική ζημιά.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης επισήμανε σε σημείωμα ότι η αρχική ανάλυση που είχε κάνει ήταν πιθανώς ανακριβής.

Το lockdown «οδήγησε σε ραγδαίες αλλαγές στη ζήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις και τα σχολεία πέρασαν στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση ή σταμάτησαν να ξοδεύουν χρήματα.

Το σύνολο των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά στην εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, διότι οι επιπτώσεις δεν μπορούν να προσδιοριστούν χωριστά», ανέφερε το γραφείο σε δήλωσή του.

Όταν το Υπουργείο Εμπορίου κάνει τις αναθεωρήσεις του για το ΑΕΠ, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δείξει μείωση περίπου 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο -8,25%, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για παράδειγμα, η πρώτη εκτίμηση για το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν πτώση 3,8%, η οποία υπερδιπλασιάστηκε τη στιγμή που η κυβέρνηση έλαβε όλα τα δεδομένα.

Ένα ζήτημα είναι ότι με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβείς αριθμοί σχετικά με την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman, Σπενσερ Χιλ.

«Μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αναθεωρήσεις για τα δεδομένα ανάπτυξης είναι συχνό φαινόμενο σε ύφεση και σε περιόδους υψηλής οικονομικής αστάθειας» πρόσθεσε.