Διεθνή

Ήρθε η εβδομάδα που το μοιραίο 7 θα χτυπήσει τον Ερντογάν;

  • newsroom


Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί και σήμερα αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ των επτά λιρών για ένα δολάριο - σημείο που στο παρελθόν έχει περιγραφεί ως σημείο θραύσης της οικονομίας

Νέα ραγδαία πτώση του Τουρκικού νομίσματος σήμερα οδηγει την ισοτιμία του μια ανάσα από το “επτά” – επτά τουρκικές λίρες για ένα δολάριο – επίπεδο που είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά το 2018 απειλώντας να γκρεμίσει την τουρική οικονομία.

Οι επενδυτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της οικονομικής πολιτικής Ερντογάν καθώς η οικονομία του, αφού δολαριοποιήθηκε έχει ξεμείνει από δολάρια – με ένα υπέρογκο χρέος σε συνάλλαγμα του οποίου η αποπληρωμή γίνεται κάθε μέρα πιο δυσβάσταχτη.

Ο τελευταίος ελιγμός Ερντογάν ήταν η θεσμοθέτηση ενός υπερταμείου (με ενίσχυση του προϋπάρχοντος κρατικού επενδυτικού ταμείο της χώρας), το οποίο θα δανειστεί ως κράτος, θα πληρώσει τα δανεικά των ιδιωτικών εταιρειών και θα αναλάβει πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, ουσιαστικά εθνικοποιώντας την τουρκική οικονομία.

Επιπλέον το Σάββατο ανακοινώθηκαν μέτρα που θα επιτρέψουν τις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά – ωστόσο στο βάθος θα χρειαστούν ενίσχυση με κρατικο χρήμα καθώς παρουσιάζουν κεφαλαιακή αδυναμία.