Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι ισραηλινές αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τάφρους με κροκόδειλους για τη φύλαξη κρατουμένων της Χαμάς που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο μειώνει το κόστος ασφαλείας και αντιμετωπίζει τους συγκεκριμένους κρατουμένους όπως, κατά την άποψή τους, τους αξίζει.

Οι επικριτές του σχεδίου κάνουν λόγο για μια σκληρή επίδειξη εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τάφροι θα κατασκευαστούν γύρω από την πτέρυγα φυλακής στο νότιο Ισραήλ, όπου κρατούνται ύποπτα μέλη της μονάδας Νούχμπα, των επίλεκτων δυνάμεων πεζικού της Χαμάς, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Όποιος έσφαξε, βίασε, δολοφόνησε και συμπεριφέρθηκε σαν ζώο, αξίζει να φυλάσσεται από ένα ζώο όπως εκείνος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή απήχθησαν, οδήγησε στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αναφερόμενος στο σχέδιο με τους κροκόδειλους, εκπρόσωπος του υπουργού δήλωσε: «Το σχέδιο υπάρχει. Έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. Έχει διατεθεί ο προϋπολογισμός. Προχωρά κανονικά».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε προτείνει την ιδέα πριν από περίπου έξι μήνες, επικαλούμενος το κέντρο κράτησης South Florida Detention Facility, γνωστό με το προσωνύμιο «Alligator Alcatraz», το οποίο είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά τα εγκαίνιά του πέρυσι. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει έκτοτε κλείσει.

Η ισραηλινή εκδοχή του σχεδίου καθυστέρησε, καθώς η νομοθεσία χαρακτήριζε τους κροκόδειλους ως προστατευόμενο άγριο είδος, το οποίο δεν επιτρέπεται να διατηρείται εκτός ζωολογικών κήπων. Η σχετική ρύθμιση τροποποιήθηκε, ώστε να επιτρέπεται η διατήρησή τους και για λόγους ασφαλείας, ενώ η κατοχή τους περιορίζεται πλέον αποκλειστικά σε υπηρεσίες ασφαλείας.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κακοποίηση των ζώων, άλλοι το χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστο, ενώ αρκετοί κάνουν λόγο για πολιτικό θέατρο που δεν συνάδει με την αξιοπρέπεια ενός κράτους δικαίου.

Η Ένωση για τα Αστικά Δικαιώματα στο Ισραήλ υποστήριξε ότι το σχέδιο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο «της ταχείας πολιτικοποίησης της Υπηρεσίας Φυλακών του Ισραήλ υπό τον υπουργό Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και της επιδείνωσης των συνθηκών κράτησης, ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας».

Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Ραμάτ Χανεγκέβ, όπου βρίσκεται η φυλακή, Εράν Ντορόν, επισήμανε ότι το συγκρότημα έχει ήδη ενισχυθεί τα τελευταία δύο χρόνια με την κατασκευή επιπλέον περιμετρικού τείχους. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μέσω της κατάσχεσης παράνομων όπλων και της ενίσχυσης της δημοτικής αστυνόμευσης.

«Ο υπουργός “Κροκοδειλάκιας Νταντί” επενδύει σε παράξενα επικοινωνιακά τεχνάσματα που θα κοστίσουν εκατομμύρια στους Ισραηλινούς φορολογουμένους», δήλωσε ο Εράν Ντορόν. «Οι κάτοικοι του Νεγκέβ ζητούν περισσότερη προσωπική ασφάλεια και ουσιαστικά μέτρα στο πεδίο. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι θεατρινισμοί και να αρχίσει η πραγματική δουλειά για τη βελτίωση της ασφάλειας».

Διαβάστε ακόμη

Στο «κόκκινο» η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο: Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες

Φοιτητική στέγη: Αύξηση 5,3% στα ενοίκια – Οι ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις (πίνακες)

Posidonia Project: Νέα εποχή για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα