Δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προκάλεσαν αίσθηση, παρουσιάζοντας τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες καθώς και τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου δισεκατομμυριούχου, ένα εκ των οποίων είναι η μη απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με την γαλλική «Libération».

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση με υπογραφή της Oxfam, αναφέρει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το γιγαντιαίο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, το πλουσιότερο 1% του πλανήτη θα αποκτήσει μέσα στο 2016 περισσότερο συνολικό πλούτο από το υπόλοιπο 99%.

Η δεύτερη έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας Wealth-X της Σιγκαπούρης και της ελβετικής τράπεζας UBS επιχειρεί να συνθέσει το προφίλ του σύγχρονου δισεκατομμυριούχου.

Ποιοι είναι οι κροίσοι της εποχής, οι 2.325 άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους το 4% του παγκόσμιου πλούτου και διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό τις τύχες των υπολοίπων;

Οι έρευνες δείχνουν ότι για να ανήκεις στην ελίτ των προνομιούχων αυτού του κόσμου μάλλον διαθέτεις αυτά τα τέσσερα κριτήρια:

1) Φύλο

Το χρήμα απ’ ό,τι φαίνεται είναι… γένους αρσενικού, καθώς από τους 2.325 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη οι 2.039 είναι άνδρες και μόλις οι 286 είναι γυναίκες.

2) Ηλικία

Οι έρευνες δείχνουν πως χρειάζεται χρόνος για να συγκεντρώσει κανείς μια τεράστια περιουσία, καθώς η μέση ηλικία του σύγχρονου Μίδα είναι τα 63 χρόνια, ένα χρόνο μεγαλύτερη δηλαδή από ό,τι ήταν το 2013. Το 93% των δισεκατομμυριούχων έχει περάσει τα 45 χρόνια.

3) Γεωγραφική θέση

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό,τι η Κίνα, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρωσία μαζί. Και παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος, το 2014 πρόσθεσε «μόλις» 9 καινούργιους δισεκατομμυριούχους, σε σχέση με 57 νέες «καταχωρίσεις» στη Β. Αμερική και 52 στην Ασία.

4) Μόρφωση

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σε αυτή την κατηγορία.
Για το επίπεδο της μόρφωσης, η έρευνα για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να έχει συσσωρεύσει κανείς διπλώματα για να δει τα μηδενικά στον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνονται. Και αυτό γιατί το 35% των σούπερ πλουσίων δεν έχει απολυτήριο λυκείου ή κάποιο άλλο δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 42% έχει τελειώσει το λύκειο! Διδακτορικό τίτλο σπουδών κατέχει μόλις το 11% της λίστας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπιλ Γκέιτς, του «κυρίου Microsoft», που με περιουσία ύψους 87,6 δισεκατομμυρίων παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Το 1973 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, δύο χρόνια αργότερα ωστόσο τις παράτησε για να ιδρύσει την εταιρία του.

Στον τομέα της τεχνολογίας, ειδικότερα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ενώ παράτησαν τις σπουδές τους κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι. Από τον Μάικλ Ντελ της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell και τον Μάρκ Ζάκερμπεργκ του facebook, που αποχαιρέτησε νωρίς το Χάρβαρντ, μέχρι τον εκλιπόντα Στιβ Τζομπς, που παράτησε επίσης το Reed College για να «ανοίξει» την Apple σε ένα γκαράζ το 1974.

Οι λίστες του περιοδικού «Forbes» που βλέπουν το φως τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Η πλειοψηφία των πλουσιότερων Αμερικανών κατατάσσεται στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων, που δεν έχουν ανώτερη μόρφωση, ενώ κάποιοι από αυτούς βίωσαν τη φτώχεια στο πετσί τους πριν καταφέρουν να «αγγίξουν» το αμερικανικό όνειρο.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: ο Χάουαρντ Σουλτζ, ο άνθρωπος πίσω από το φαινόμενο Starbucks. Ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον. O Tζον-Πολ Ντετζόρια, εμπνευστής της John Paul Mitchell Systems. Η διάσημη Αμερικανίδα βασίλισσα των chat show Οπρα Ουίνφρι. Ο Αμερικανο-Πακιστανός μεγιστάνας Σαχίντ Καν και οι ελληνικής καταγωγής κροίσοι Τζον Κατσιματίδης, Τζορτζ Αργυρός και Ντιν Μητρόπουλος.