Σε χαμηλό 25 ετών επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας στο 6,9% το 2015, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως συνεχίζει να απομακρύνεται από τη βιομηχανική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Το δ’ τρίμηνο η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο έναν χρόνο πριν.
Τα στοιχεία αν και δείχνουν μια πτώση σε σχέση με την ανάπτυξη 7,3% το 2014, έγιναν αποδεκτά με ανακούφιση από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες περίμεναν ανάπτυξη χαμηλότερη από το 7%.
Αν και η ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα, δηλαδή η βιομηχανία, επιβραδύνθηκε στο 6% το 2015 από το 7,3% το 2014, ο τριτογενής τομέας, ο τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 8,3% πέρυσι, αυξημένος από το 7,8% του 2014.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιανγκ είχε δηλώσει μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε περίπου 7% το 2015, με τις υπηρεσίες να αντιστοιχούν περίπου στο μισό του ΑΕΠ.
«Τα στοιχεία ΑΕΠ είναι καλά. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να επιβραδύνουν την οικονομία, οπότε η οικονομία επιβραδύνεται» είπε ο Jahangir Aziz, επικεφαλής αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην JPMorgan.
Ωστόσο, άλλοι βλέπουν ότι η ανάπτυξη απλά μετατοπίζεται από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες.
«Η ανάπτυξη παραμένει αλλά είναι διπολική. Από τη μία έχουμε την πτώση στις κατασκευές ακινήτων και τις αδύναμες εξαγωγές, οι οποίες όμως συμβάλλουν στην βιομηχανία κι από την άλλη η κατανάλωση συνεχίζει να αναπτύσσεται» υποστηρίζει ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομικών της Ασίας στην Oxford Economics, η οποία εκτιμά νέα κρατικά μέτρα (μείωση των επιτοκίων, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική) για να διατηρηθεί το κινεζικό ΑΕΠ γύρω στο 6,5%.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.