Μόλις τρεις μήνες και δύο ημέρες πρόλαβε να παραμείνει στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ο Νάτζι Αγκμπάλ, πριν καθαιρεθεί αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.

O Σαχάπ Καβτζίογλου (πηγή φωτο: Bloomberg)

Ο Αγκμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών από το 2015 μέχρι το 2018, βρισκόταν στο αξίωμα από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο  Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

10+1 επενδυτικά projects που έρχονται και θα «απογειώσουν» τον ελληνικό τουρισμό

Ανοίγει ο δρόμος και για τις αποζημιώσεις σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων

Voucher 200 ευρώ για δωρεάν τάμπλετ, λάπτοπ: Ανοίγει η «ψηφιακή μέριμνα» – Οδηγός για τις αιτήσεις