Διεθνή

Κίνηση – σοκ Ερντογάν: Καρατόμησε (ξανά) τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας

  • newsroom


Ο Νάτζι Αγκμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος

Μόλις τρεις μήνες και δύο ημέρες πρόλαβε να παραμείνει στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ο Νάτζι Αγκμπάλ, πριν καθαιρεθεί αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.

O Σαχάπ Καβτζίογλου (πηγή φωτο: Bloomberg)

Ο Αγκμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών από το 2015 μέχρι το 2018, βρισκόταν στο αξίωμα από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο  Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

10+1 επενδυτικά projects που έρχονται και θα «απογειώσουν» τον ελληνικό τουρισμό

Ανοίγει ο δρόμος και για τις αποζημιώσεις σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων

Voucher 200 ευρώ για δωρεάν τάμπλετ, λάπτοπ: Ανοίγει η «ψηφιακή μέριμνα» – Οδηγός για τις αιτήσεις