Διεθνή

Κλαούντια Ροτ: Αυτή είναι η πρώτη Πράσινη υπ. Πολιτισμού

  • newsroom


Η έμπειρη και "άβολη" πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ στο τιμόνι του ομοσπονδιακού υπουργείου Πολιτισμού

Το τιμόνι σε ομοσπονδιακό επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού θα κρατήσει η 66χρονη Κλαούντια Ροτ και θα είναι η πρώτη Πράσινη υπουργός Πολιτισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Τολμήστε περισσότερη πρόοδο» είναι το σύνθημα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από το SPD, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Τι σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό μπορεί να το διαβάσει κανείς σε πέντε σελίδες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού και παρουσιάστηκε στο Βερολίνο.

H Ροτ έχει ήδη μια μακρά κομματική καριέρα πίσω της. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κόμματος και θεωρείται η καρδιά, η ψυχή, η μητέρα των Πρασίνων. Έμεινε στην κορυφή για περισσότερα από έντεκα χρόνια. Δεν θεωρείται εύκολη πολιτικός και κάποια στιγμή σε μια εκστρατεία με σκοπό να κερδίσουν οι Πράσινοι περισσότερες γυναίικες στην πολιτική έκανε τίτλο της καμπάνιας την εξής αυτοσαρκαστική φράση: «Ποιος είναι πιο ενοχλητικός από την Κλαούντια;»

Εμπειρία στον πολιτισμό και την πολιτική

Πολιτικός με εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατευμένη σε θέματα μειονοτήτων και ζητήματα δημοκρατίας. Υπό τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν για δύο χρόνια υπεύθυνη της κυβέρνησης για την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2013, η Ροτ έγινε αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ έχοντας εκλεγεί με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Ροτ ξέρει πάντως να βρίσκει τα κατάλληλα λόγια τόσο σε προσφυγικούς καταυλισμούς όσο και σε γήπεδα του ποδοσφαίρου. Ειδικά στην ακροδεξιά θεωρείται κόκκινο πανί. Είναι τακτικά στόχος μηνυμάτων μίσους και δέχεται απειλές.

Η Ροτ γεννήθηκε στο Ουλμ και έχει τις επαγγελματικές της ρίζες στον χώρο του πολιτισμού. Σπούδασε θεατρικές επιστήμες στο Μόναχο και στη συνέχεια εργάστηκε ως δραματουργός στο Ντόρτμουντ και την Ούννα. Και τώρα θα έχει σύντομα το γραφείο της στην Καγκελαρία και επίσημο τίτλο “υφυπουργός παρά τη καγκελαρία”. Για την Ροτ η νέα της θέση συνδυάζει άριστα δυο πράγματα, όπως δήλωσε: «Τη μεγάλη μου αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό και το πάθος μου για τη δημοκρατία. Δύο τομείς που είναι συνυφασμένοι, γιατί η δημοκρατία μας χωρίς τέχνη και πολιτισμό δεν έχει φωνή. Με το αξίωμα τώρα της υπουργού Πολιτισμού αυτά τα δυο κομμάτια της καρδιάς μου ενώνονται σε μια μεγάλη αγάπη».

Για την Κλαούντια Ροτ, «ο πολιτισμός δεν είναι παρά η κόλλα που συγκρατεί την κοινωνία. Δεν είναι αγαθό πολυτελείας, αλλά απαραίτητη τροφή για την ανθρώπινη υπόστασή μας και βασική τροφή της δημοκρατίας μας».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle