Διεθνή

Κοντολίζα Ράις: Ανησυχία για την σκιώδη αμερικανική διπλωματία στην Ουκρανία

  • newsroom


Ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει θολά μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η Κοντολίζα Ράις, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε σήμερα «βαθύτατα ανησυχητικές» τις αναφορές περί «σκιώδους» αμερικανικής διπλωματίας μέσω ανεπίσημων διαύλων στην Ουκρανία.

Η Ράις είχε επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όμως εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν καταθέσει στην έρευνα που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον «παράτυπο δίαυλο» επικοινωνίας με την Ουκρανία, στον οποίο μετείχαν πρόσωπα όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ. Οι δημόσιες ακροάσεις στη Βουλή θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτό που βλέπω τώρα με προβληματίζει. Βλέπω μια κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ των επαγγελματιών της εξωτερικής πολιτικής με κάποιον που λέει ότι ενεργεί εκ μέρους του προέδρου όμως ειλικρινά δεν γνωρίζω αν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε η Ράις μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι. «Είναι ανησυχητικό. Είναι βαθύτατα ανησυχητικό», πρόσθεσε η Ράις, η οποία υπήρξε και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπους προτού να αναλάβει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνεται στο αίτημα του Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ. Ο τελευταίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma. Οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει περιέγραψαν πώς ο Τζουλιάνι και άλλα πρόσωπα ασκούσαν πίεση στους Ουκρανούς για να ανακοινώσουν ότι θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν.

Η Ράις τόνισε ότι οποιοδήποτε πρόσωπο, που δεν έχει επίσημη ιδιότητα, μεταφέρει μηνύματα από την αμερικανική κυβέρνηση, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα μηνύματα αυτά είναι τα ίδια με εκείνα που μεταφέρουν ο υπουργός Εξωτερικών ή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. «Δεν είναι καλό πράγμα αυτό. Ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει θολά μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.

Η πρώην υπουργός σχολίασε επίσης και το τηλεφώνημα που είχαν στις 25 Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς το «σκοτεινό». «Δεν μου αρέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αναφέρει έναν Αμερικανό πολίτη για έρευνα σε ένα ξένο ηγέτη. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο», κατέληξε.

Πηγή:  ΑΠΕ/ΜΠΕ