Διεθνή

Κορωνοϊός: Το 30% των αναποφάσιστων για το εμβόλιο κάνει τελικά τουλάχιστον μία δόση

  • newsroom


Το ένα τρίτο των διστακτικών τελικά εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού, ενώ άλλοι τόσοι το σκέφτονται, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Σχεδόν ο ένας στους τρεις ανθρώπους που αρχικά δίσταζε να κάνει κάποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τελικά αποφασίζει να κάνει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, άλλο ένα τρίτο το σκέφτεται, ενώ περίπου το 32% των διστακτικών  παραμένει πλήρως αμετάπειστο και απίθανο να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο (Pfizer / BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι το φθινόπωρο του 2020 μεταξύ 3.439 ανθρώπων στις ΗΠΑ που είχαν ερωτηθεί δειγματοληπτικά για το αν θα έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το 30% εξέφραζε κάποιον δισταγμό.

Τελικά, το 32% των αρχικά διστακτικών, μέχρι την άνοιξη του 2021 είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ ένα πρόσθετο 37% ανέφερε ότι σχεδίαζε να εμβολιαστεί κάποια στιγμή.

«Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για τον εμβολιασμό αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες για να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό», δήλωσε στο πρακτορείο UPI ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Άαρον Ζίγκλερ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα.

Τόνισε δε ότι για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού «πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα διαρθρωτικά εμπόδια, καθιστώντας τα εμβόλια Covid-19 διαθέσιμα επί τόπου σε όσες το δυνατό περισσότερες τοποθεσίες, ιδίως σε μέρη όπου οι πεποιθήσεις των ανθρώπων μπορεί να αλλάξουν, όπως τα ιδιωτικά ιατρεία».

Οι μελέτες δείχνουν γενικότερα ότι όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πείθονται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα παραμένει ένας όχι αμελητέος πυρήνας επίμονων αρνητών, κάτι που σταδιακά οδηγεί αρκετές χώρες στην εφαρμογή μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα – ΕΝΦΙΑ: Άλλαξε ο χάρτης περιουσιών και φόρων από «τακτοποιήσεις», Airbnb και μεταβιβάσεις

Συντάξεις Οκτωβρίου και επιδόματα: Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα

Γερμανικές εκλογές: Όλα τα μετεκλογικά σενάρια είναι πιθανά