Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα το απόγευμα της Τρίτης για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Η συνάντηση με τον Γουίτκοφ έχει προγραμματιστεί για αύριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί «από το μεσημέρι και μετά».

Ο Γουίτκοφ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έγινε ειδικός απεσταλμένος, αναμένεται να φτάσει με μια αντιπροσωπεία για να συζητήσει ένα πλαίσιο ειρήνης που συνέταξαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γενεύη της Ελβετίας. Θα είναι η έκτη επίσκεψή του στη Ρωσία από τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρουν οι Moscow Times, το σχέδιο ειρήνης προέκυψε εν μέσω μιας νέας διπλωματικής έκρηξης που ξεκίνησε μετά τη διαρροή του αρχικού σχεδίου ειρήνης 28 σημείων στον Τύπο τον περασμένο μήνα. Η αρχική σειρά προτάσεων συντάχθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και, σύμφωνα με πληροφορίες, από αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Το αρχικό πλαίσιο έχει έκτοτε περιοριστεί σε περίπου 20 σημεία, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν υποδείξει ότι η Ουκρανία συμφώνησε με την αναθεωρημένη έκδοση.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν θα υποστηρίξει τις αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές, είναι «σημαντικά καλύτερες» για την Ουκρανία από τον αρχικό κατάλογο διατάξεων, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι είναι πιο κοντά στη θέση της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να είναι ανοιχτός σε ορισμένα στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά εξέδωσε επίσης μια προκλητική προειδοποίηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους στην περιοχή του Ντονμπάς εάν το Κίεβο αρνηθεί να αποδεχτεί τους όρους του για κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, όπως μεταδίδει το CNBC, αναλυτές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου ανέφερεαν σε ανάλυση την Κυριακή ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί  φαίνονται σκεπτικοί ως προς το ενδεχόμενο ο Πούτιν να συμβιβαστεί όσον αφορά τις εδαφικές του απαιτήσεις από την Ουκρανία.

«Οι φωνές του ρωσικού χώρου ενημέρωσης συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα θα απορρίψει μια εκεχειρία ή οποιαδήποτε επανάληψη του ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνει οι ΗΠΑ, επειδή το Κρεμλίνο θεωρεί αυτές τις προσπάθειες ασήμαντες και εμπόδιο για τους στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία και παγκοσμίως», σημείωσαν οι αναλυτές του ISW την Κυριακή.

«Ευαίσθητη» διαδικασία

Η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έρχεται μετά από κάποιες αμφιταλαντεύσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με τη θέση του για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος και ποιες παραχωρήσεις είναι απαραίτητες για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αμφιταλαντευτεί ως προς την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και, κατά καιρούς, φαίνεται να υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ρωσίας να παραχωρήσει η Ουκρανία τα κατεχόμενα εδάφη στη Μόσχα ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Στη συνέχεια, έκανε πίσω, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να ανακτήσουν όλα τα εδάφη τους, δημιουργώντας σύγχυση ως προς τη θέση του σχετικά με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά από συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Φλόριντα την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η διαδικασία προς μια ειρηνευτική συμφωνία είναι «ευαίσθητη» και ότι η θέση της Ρωσίας πρέπει να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Είπε ότι οι τετράωρες συνομιλίες — στις οποίες συμμετείχαν ο Γουίτκοφ και ο γαμπρός του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και μια ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ουστέμ Ρουμέροφ — ήταν παραγωγικές, αλλά ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

«Απομένει ακόμη πολλή δουλειά, αλλά η σημερινή συνεδρίαση ήταν, για άλλη μια φορά, πολύ παραγωγική και χρήσιμη, και πιστεύω ότι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινούν τα γεωπολιτικά stress tests για τις τράπεζες – Χρονοδιάγραμμα και σενάρια

Πώς θα πάρετε ολόκληρη την επιστροφή ενοικίου

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα