Τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία επισήμανε στην ανακοίνωσή της για την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία.

Όπως είπε, στις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, τους επισήμανε ότι η οικονομία έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα: οι επενδύσεις έχουν εξασθενίσει, το εμπόριο έχει επιβραδύνει σημαντικά,  με τους δείκτες αύξησης των εισαγωγών και των εξαγωγών στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της παγκόσμιας κρίσης. Πρόσθεσε δε ότι αν και το ΔΝΤ αναμένει κάποια ενίσχυση της ανάπτυξης από εδώ και στο εξής, τα ρίσκα γα το outlook παραμένουν σοβαρά.

«Μεταξύ αυτών πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το εμπόριο. Αν και η επιστροφή των ΗΠΑ και της Κίνας στις συνομιλίες είναι θετική, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί φρενάρουν την παγκόσμια οικονομία και τα ανεπίλυτα θέματα επιφέρουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Επανέλαβα ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των εμποδίων για το εμπόριο και η αντιμετώπιση των πηγών εμπορικής έντασης».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε έκκληση για τη δημιουργία ενός συστήματος εμπορίου που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα κενά σε τομείς όπως ο αγροτικός και βιομηχανικός τομέας, οι υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Τόνισα επίσης και τους άλλους τομείς – κλειδιά όπου θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η ανάπτυξη: οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν στις πολιτικές τους στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και η νομισματική πολιτική πρέπει να εξισορροπήσει την στήριξη της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να στηρίξουν την παραγωγικότητα και την απασχόληση».

«Την ίδια ώρα οι ηγέτες του G20 θα πρέπει να συνεχίσoυν  τις σημαντικές προσπάθειές τoυς για την αντιμετώπιση μιας σειράς επειγόντων κοινών ζητημάτων από τη φορολογία των επιχειρήσεων έως τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών κανόνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη διαφθορά και την κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζω ένθερμα την πρωτοβουλία Osaka Blue Ocean που αποσκοπεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες.

Καταλήγοντας η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι «ενώ η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα σε επισφαλή θέση, με τις σωστές πολιτικές και τη συνεργασία, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να θέσουμε τον κόσμο σε πορεία μιας ισχυρότερης, πιο βιώσιμης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».