Οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι είναι αυτοί που μπορούν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τα κράτη, με πρώτες τις ΗΠΑ και την Κίνα, να αποκλιμακώσουν την ένταση στις εμπορικές τους σχέσεις και να συνεργαστούν προκειμένου να καθορίσουν και όχι να εγκαταλείψουν τους διεθνείς κανόνες σχετικά με το εμπόριο.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα κινηθούμε προς κάποια κατεύθυνση ενός εμπορικού πολέμου ή ενός νομισματικού πολέμου. Θα είναι επιζήμιο και για τις δύο πλευρές. Και προφανώς θα υπάρξουν και πολλά αθώα θύματα» είπε.

Αναφερόμενη στην πτώση του κινεζικού γουάν που έχασε το 8% της αξίας του την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου, είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη δύναμη του δολαρίου, επισημαίνοντας πάντως πως δεν υποτιμήθηκε τόσο πολύ σε σχέση με ένα ευρύτερο καλάθι νομισμάτων.

«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κράτη, ανάμεσα τους και την Κίνα, να αφήνουν ελεύθερη τη διακύμανση των νομισμάτων τους» υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι σκόπιμα χειραγωγεί το νόμισμα της προκειμένου να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα.

Ερωτηθείσα για την πορεία της αγοράς στις ΗΠΑ μετά τις χθεσινές απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να σχολιάσει, υποστηρίζοντας πάντως πως οι μετοχές στις ΗΠΑ αλλά και συνολικότερα «ήταν γενικά εξαιρετικά υψηλές».

Η Fed δεν τρελάθηκε

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απέδωσε τη «βουτιά» της Wall Street στη σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

«Δεν θα συσχέτιζα τον Τζερόμ Πάουελ (σσ. επικεφαλής της Fed) με τρέλα. Οχι, και αυτός και τα μέλη του συμβουλίου του είναι εξαιρετικά σοβαροί και απόλυτα ικανοί να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες». Και συμπλήρωσε «σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρα μια καλή αρχή να υπάρχει η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και των διοικητών τους. Αυτός ισχύει για όλες τις χώρες και θεωρώ ότι η Fedδεν αποτελεί εξαίρεση».