search icon

Διεθνή

Λε Μερ: Αναστολή πληρωμών για το χρέος φτωχότερων χωρών

Μεγάλοι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν να αναστείλουν τις πληρωμές χρεών που οφείλουν φέτος φτωχότερες χώρες, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού - Οι G-7 υπέρ της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης χρέους

Σε προσωρινή αναστολή πληρωμών (μορατόριουμ) για το χρέος των φτωχότερων χωρών συμφώνησαν οι μεγάλοι διεθνείς πιστωτές, ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Συγκεκριμένα, εβδομήντα έξι χώρες, από τις οποίες οι 40 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, μπορούν να ευνοηθούν από την αναστολή για ένα συνολικό ποσό χρέους ύψους 20 δισ. δολαρίων, από τα 32 δισεκ. δολάρια που οι χώρες επρόκειτο να δαπανήσουν φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.

«Εξασφαλίσαμε μορατόριουμ χρέους σε επίπεδο διμερών σχέσεων πιστωτών και ιδιωτών πιστωτών για το συνολικό ποσό των 20 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι πιστωτές, που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Λέσχη του Παρισιού αλλά και την Κίνα αλλά και άλλα κράτη – μέλη των G-20, αναμένεται να αναστείλουν πληρωμές 12 δισεκ. δολαρίων βάσει της συμφωνίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί αύριο, Τετάρτη.

Επιπλέον, εκτός από την παραπάνω συμφωνία, αξιωματούχος της Γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ένα μορατόριου ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα έχει γίνει ένας από τους κύριους πιστωτές αναπτυσσόμενων κρατών, ειδικά στην Αφρική, χωρίς ωστόσο αν έχει γίνει σαφές για το ύψος του χρέους των κρατών.

Οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε εθελοντική βάση να μετακυλήσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν 8 δισεκ. δολάρια χρέους, δήλωσε πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Από τα συνολικά 32 δισεκ. δολάρια που πρέπει να καταβληθούν φέτος, τα υπόλοιπα 12 δισεκ. οφείλονται σε πολυμερείς δανειστές, κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Λεμέρ κάλεσε και αυτούς τους δανειστές να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έκαναν έκκληση τον προηγούμενο μήνα στους πιστωτές να κάνουν ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά το χρέος κρατών, με το ΔΝΤ να δηλώνει τη Δευτέρα την άμεση ελάφρυνση χρέους 25 χωρών, μέσω του ειδικού προγράμματος Ανακούφισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών(CCRT), ώστε να επιτρέψει να διαθέσουν οι χώρες αυτές μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών τους πόρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το CCRT διαθέτει πόρους 500 εκατ. δολαρίων μέχρι στιγμής.

Ο Λε Μερ είπε επίσης ότι στο τέλος του έτους η πλήρης ακύρωση χρέους θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά περίπτωση και σε συντονισμό με πολυμερείς δανειστές ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των χωρών καθώς και τις εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων και στις ροές κεφαλαίων.

Οι G7 υπέρ της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης χρέους

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι οικονομικοί επικεφαλής της G7 επισήμαναν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν “μια χρονικά περιορισμένη αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους…”, εφόσον συμμετάσχει η Κίνα και άλλες χώρες στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) και σε συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων των πιστωτών.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη παροχής οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στις αναδυόμενες οικονομίες που δίνουν μάχη με τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα κράτη μέλη της G7 συζήτησαν την ανάγκη για μια συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που η υγειονομική κρίση επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε ο Άσο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί υπό πίεση από την πανδημία του κορονοϊού”, τόνισε.

Exit mobile version