Διεθνή

Λευκός Οίκος: Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν

  • newsroom


Από τη Σύνοδο του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να προβάλλει την προσήλωση των ΗΠΑ στο χτίσιμο συμμαχιών

Αναταράξεις έφερε στη διεθνή σκακιέρα η συμμαχία AUKUS, με τη Γαλλία να φανερώνει καθημερινά τη δυσαρέσκειά της μετά τον αποκλεισμό και την απώλεια δισεκατομμυρίων. Η Αμερική, από την άλλη, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι επικεντρωμένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην επικείμενη συνομιλία Μπάιντεν-Μακρόν, με την ΕΕ να έχει πάρει σαφή θέση μιλώντας για αδιαφάνεια από μέρους της Ουάσινγκτον. Η γαλλοαμερικανική κρίση δεν έμεινε ασχολίαστη και από το Βερολίνο που επίσης αντέδρασε στην τριμερή συνεργασία για τα υποβρύχια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναμένεται σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Μακρόν.

Μιλώντας εν πτήσει στους δημοσιογράφους στο προεδρικό Air Force One που συνόδευαν τον Μπάιντεν στο ταξίδι του, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Νέα Υόρκη, η Ψάκι είπε ότι τα μέλη του προσωπικού οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες για να κανονίσουν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε, νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα για τη συμμαχία AUKUS.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί η πανδημία έκανε «πανάκριβο όνειρο» την αγορά πρώτης κατοικίας

Απογραφή πληθυσμού 2021: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις (vid)

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για συμπληρωματικές θέσεις