Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, κ. Najib Mikati, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Mahmoud Mohieldin.

Μετά τη συνάντηση, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία, που έχει υπογράψει με τον Λίβανο στις 7 Απριλίου 2022, σχετικά με μία σειρά προαπαιτούμενων δράσεων και μεταρρυθμίσεων, που θα έπρεπε να υιοθετηθούν από τη χώρα, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο δάνειο ύψους περίπου τριών δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ πριν από την τελική συμφωνία δεν έχουν εφαρμοστεί (ή, όπως στην περίπτωση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου), έχουν τροποποιηθεί με τρόπους που δεν πληρούν την έγκριση του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη χώρα παραμένει αδιέξοδη τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορους Λιβάνιους αξιωματούχους για την ανασκόπηση της σχέσης μεταξύ του Λιβάνου και του ΔΝΤ, καθώς και των συνεχιζόμενων προετοιμασιών για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει,  αντιπροσωπεία του Λιβάνου με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στην Ουάσιγκτον στα μέσα του τρέχοντος μήνα για να συμμετάσχει σε συναφείς συνεδριάσεις του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Αmin Salam, αναχώρησε ήδη για την Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στις ετήσιες εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) στην έδρα του οργανισμού.

Στο περιθώριο των συναντήσεων αυτών, ο κ. Salam αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με την αμερικανική διοίκηση. Στην ατζέντα θα είναι και τα θέματα ενέργειας, τροφίμων και κοινωνικής ασφάλισης (όπως η στήριξη του έργου Emergency Social Safety Net (Δίκτυο Κοινωνικής Ασφάλειας Έκτακτης Ανάγκης) στον Λίβανο και του έργου Green Agriculture and Food Transformation (GATE), το οποίο εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα πέρυσι, τα οποία αποτελούν τον απόηχο της στήριξης που παρέχεται στο Λίβανο από τη διεθνή κοινότητα γενικά και από την Παγκόσμια Τράπεζα ειδικότερα, ως προς την ανακούφιση της ενδημικής φτώχειας και τη στήριξη των φτωχότερων οικογενειών.

Παραοικονομία

Η παραοικονομία στον Λίβανο υπολογίζεται ότι έχει φτάσει το 70% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2019, σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρηματικών Ηγετών του Λιβάνου (RDCL). Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CAS) εκτιμούσε, προηγουμένως, το μερίδιό της στο 30% του ΑΕΠ του Λιβάνου, ωστόσο είναι γνωστό ότι αυτό το ποσοστό δεν ανταποκρίνεται, σε καμία περίπτωση, στην πραγματικότητα.

Το 2022, η CAS είχε δημοσιεύσει μελέτη, η οποία βασιζόταν στα αποτελέσματα ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον το 62,4% των κατοίκων εργαζόταν άτυπα στη χώρα (ή χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης).

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα

Τιμές φαρμάκων: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ