search icon

Διεθνή

Μεγάλο πρόβλημα ενέργειας στην Ουκρανία – Ζητούν από τους πολίτες να φύγουν από τη χώρα

«Εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος να μείνουν για τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα ήταν πολύ χρήσιμο για το σύστημα»

Να φύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για ενέργεια, κάλεσε τους Ουκρανούς ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του συστήματος, μετά τα διαδοχικά «χτυπήματα» των Ρώσων στις ουκρανικές υποδομές. 

«Εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος να μείνουν για τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα ήταν πολύ χρήσιμο για το σύστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαξίμ Τιμτσένκο, επικεφαλής της DTEK, μιλώντας στο BBC.  

Όπως έκανε γνωστό, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές σχεδόν στο 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή χωρίς ρεύμα, ενόσω οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν σημαντικά.  

Τα μπλα-άουτ, είτε προγραμματισμένα είτε έκτακτα, έχουν καταστεί μια νέα κανονικότητα σε πολλά μέρη της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα εδώ και εβδομάδες πλήττει με πυραύλους τις ενεργειακές υποδομές.  Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτσι Πεσκόφ, δήλωσε πριν λίγες ημέρες, ότι οι εν λόγω επιθέσεις συνιστούν αποτέλεσμα της άρνησης της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Αρκετές χώρες της Δύσης, πάντως, έχουν υποστηρίξει ότι τα πλήγματα σε τέτοιου είδους υποδομές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, εκφράζοντας οργή για τη στρατηγική της Μόσχας.  

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος είναι αρμόδιος για το ¼ της ουκρανικής ενέργειας, δήλωσε στο BBC ότι το σύστημα καθίσταται ολοένα και πιο αναξιόπιστο με κάθε επίθεση της Ρωσίας. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης είναι το κλειδί για τη διατήρηση των αντοχών του.  

«Εάν έχουμε μικρότερη κατανάλωση, τότε τα νοσοκομεία που περιθάλπουν τραυματίες στρατιώτες, θα έχουν εγγυημένη ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει είτε να καταναλώσουμε λιγότερο ρεύμα είτε να φύγουμε από τη χώρα» επανέλαβε.

Και το ζήτημα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ενόσω οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας ήδη βρίσκονται κάτω του μηδενός. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις των Ρώσων σε διάφορες υποδομές (ενεργειακές και μη) έχουν πληθαίνει σημαντικά, μετά τις διαδοχικές ήττες σε πολλά πεδίων μαχών, όπως για παράδειγμα συνέβη στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα.  

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Αυτή είναι η ζωή μου

Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου

Είναι η Κεφαλονιά ο πιο δυναμικός αμπελώνας της Ελλάδας; 7 κρασιά που συναρπάζουν

Exit mobile version