Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιαπωνίας, το Rengo, ανακοίνωσε  ότι οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας πρόκειται να δουν την πιο απότομη αύξηση μισθών εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έξοδο της κεντρικής τράπεζας από το τελευταίο καθεστώς αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο.

Η Rengo δήλωσε ότι τα 7 εκατομμύρια μέλη της είναι έτοιμα να λάβουν περίπου  αυξήσεις 5,28 στους μισθούς τους το οικονομικό έτος 2024, σύμφωνα με την πρώτη από τις πολλές προσωρινές ενημερώσεις της για τις φετινές διαπραγματεύσεις.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η Toyota, την Τετάρτη συμφώνησε στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των μισθών των εργαζομένων εδώ και 25 χρόνια, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η κερδοσκοπία της αγοράς «χτύπησε κόκκινο» αυτή την εβδομάδα, καθώς διάφοροι εταιρικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν ισχυρές αυξήσεις μισθών, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνοντας τις απαιτήσεις των συνδικάτων.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, βγαίνοντας από τα αρνητικά επιτόκια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα των φετινών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς θα επηρεάσει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το πότε θα εξέλθει από την τελευταία παγκοσμίως πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός  – ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο, η BOJ έχει ελάχιστα μετακινηθεί από την τρέχουσα εξαιρετικά διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής της που εφαρμόζεται από το 2016.

Το σκεπτικό της BOJ είναι ότι οι αυξημένοι μισθοί θα τονώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ανεβάζοντας τις τιμές με βιώσιμο τρόπο και επιτρέποντας περισσότερα περιθώρια για νομισματική σύσφιξη.

Στις ετήσιες μισθολογικές συνομιλίες, η διοίκηση και τα συνδικάτα μεγάλων εταιρειών σε όλους τους κλάδους συναντώνται για διαπραγματεύσεις που συμβάλλουν στον καθορισμό των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων για το νέο οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος των λεγόμενων συνομιλιών “σούντο” ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με πολλές μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Honda Motor, Nissan Motor, και η παραγωγός ηλεκτρονικών ειδών Panasonic να ικανοποιούν τα αιτήματα των συνδικαλισμένων εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της Goldman Sachs για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα της Ιαπωνίας συμφώνησαν σε μεγάλες αυξήσεις μισθών που ξεπέρασαν τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις: Η Nippon Steel συμφώνησε σε μισθολογικές αυξήσεις 14,2%, ενώ η Kobe Steel συμφώνησε σε 12,8%.

Ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός όμιλος της Ιαπωνίας, γνωστός και ως Rengo, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι εργαζόμενοι σε μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις ζήτησαν ετήσιες αυξήσεις 5,85% – αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα τριών δεκαετιών.

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την αύξηση του 2023 κατά περισσότερο από 3%.

Σηματοδοτεί μια σημαντική τομή στην Ιαπωνία, όπου οι πραγματικοί μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι από την τραπεζική κρίση της δεκαετίας του 1990.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει ακολουθήσει μια πολιτική επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές μετά την πτώση της Ιαπωνίας σε αποπληθωρισμό και παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα. Ωστόσο, η χώρα έχει δυσκολευτεί να αποτινάξει από πάνω της τις συμπεριφορές γύρω από τους στάσιμους μισθούς. Η πολιτισμική εστίαση της Ιαπωνίας στην ασφάλεια της εργασίας πάνω από τις υψηλότερες αμοιβές συχνά κατηγορείται για τους στάσιμους μισθούς.

Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ιαπωνίας απασχολούνταν με μερική απασχόληση – που συχνά θεωρείται τροχοπέδη στους μισθούς – τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Μπούρας – Χρήστος Βάρσος: Το νέο στρατηγικό πλάνο της Sarantis, οι στόχοι 5ετίας και νέες εξαγορές

ΟΠΑΠ: Οι στόχοι του 2024, το come back των VLTs και τα σχέδια για το opaponline.gr

Ταμείο Ανάκαμψης: 20 ορόσημα ως το Πάσχα για να μη χαθούν €3,3 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ