«Η εισβολή της Ρωσίας (Ca αρνητικό) στην Ουκρανία (αξιολόγηση Caa2 για υποβάθμιση) έχει πυροδοτήσει φόβους για το ενδεχόμενο ευρύτερης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Θεωρούμε απίθανη μια τέτοια κλιμάκωση, λόγω των σοβαρών ανθρωπιστικών, πολιτικών και οικονομικών συνεπειών.

Μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη βασική μας εκτίμηση, αλλά ένα εναλλακτικό καθοδικό σενάριο που θα οδηγήσει σε σημαντικά πιο αρνητικά αποτελέσματα από τις βασικές μας προβλέψεις», εξηγεί η αμερικανική Moody’s.

«Αυτό το υποθετικό σενάριο θα οδηγούσε πιθανότατα σε ταχείες πιστωτικές μεταβάσεις για πολλά περισσότερα κράτη από ό,τι θα συνέβαινε αν η στρατιωτική σύγκρουση παρέμενε περιορισμένη στη Ρωσία και την Ουκρανία. Το μέγεθος των επιπτώσεών του στις αξιολογούμενες οντότητες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα εξαρτιόταν από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του γεγονότος», επισημαίνει.

«Η ευρεία ανάλυση σεναρίων μας για μια υποθετική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ διαπίστωσε ότι μια τέτοια υποθετική σύγκρουση θα είχε οικονομικές και πιστωτικές επιπτώσεις που θα διέρχονταν από τα ίδια κανάλια μετάδοσης που έχουμε εντοπίσει στη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: κλονισμούς στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και την προσφορά, οικονομικές επιπτώσεις και πρόκληση για την ασφάλεια», εκτιμά η  Moody’s.

Για τις χώρες της Ευρώπης που θα εμπλέκονταν άμεσα σε μια τέτοια υποθετική σύγκρουση, οι κυριότερες συνέπειες θα ήταν ανθρωπιστικές, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ανθρώπινων ζωών και του εκτοπισμού πληθυσμών. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μειωνόταν απότομα λόγω της καταστροφής των υποδομών, του περιορισμού της παραγωγής και της μειωμένης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Δεδομένης της σημασίας της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία, η σύγκρουση θα ήταν πιστωτικά αρνητική για τους εκδότες χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διαφορετικούς βαθμούς. Οι επιπτώσεις θα κυμαίνονταν από χαμηλές έως σοβαρές, με τους εκδότες που εξαρτώνται περισσότερο από τις πληγείσες οικονομίες να είναι και οι πιο ευάλωτες. Επιπλέον, η αυξημένη αβεβαιότητα θα έβλαπτε την παγκόσμια τιμολόγηση του κινδύνου, οδηγώντας σε απότομη και παρατεταμένη σύσφιξη στις συνθήκες χρηματοδότησης, καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα άνοδος για το φυσικό αέριο μετά τον όρο του Πούτιν για αγορές σε ρούβλι

Kρίσιμες Σύνοδοι ΕΕ-ΝΑΤΟ παρουσία Μπάιντεν – Στόλτενμπεργκ: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία

Διαδοχικά limit up για το νικέλιο – Ξεπέρασε τα 37.000 δολάρια η τιμή του