Tην επιβολή νέων δασμών σε επώνυμα σκευάσματα από φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχουν συνάψει συμφωνίες-ορόσημο με τον πρόεδρο για τη μείωση των τιμών τους στις ΗΠΑ, θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πατενταρισμένα φάρμακα και τα δραστικά τους συστατικά θα επιβαρυνθούν με δασμούς έως και 100%, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ωστόσο, προβλέπονται «παράθυρα» για τις εταιρείες ώστε να μειώσουν ή να αποφύγουν τους δασμούς, εφόσον μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ ή βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης συμφωνιών με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η κυβέρνηση θα επιβάλλει δασμό 20% σε εταιρείες που σχεδιάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, ο οποίος θα αυξηθεί στο 100% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπονται διαφορετικοί συντελεστές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Πάντως, δεν αναμένεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στα γενόσημα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση το νέο σχέδιο σηματοδοτεί μια ακόμη στροφή στην επιθετική εμπορική στρατηγική του Τραμπ, λίγο περισσότερο από έναν μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε τους ανταποδοτικούς δασμούς που είχε επιβάλει το 2025, οι οποίοι εξαιρούσαν τον φαρμακευτικό κλάδο.

Σημειωτέον πως σήμερα, 2 Απριλίου, συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την λαμπρή τελετή που είχε οργανώσει η αμερικανική προεδρία στον κήπο του Λευκού Οίκου, κατά την οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε τη λίστα των ανταποδοτικών δασμών, κάνοντας λόγο για την «Ημέρα Απελευθέρωσης». Έκτοτε, βέβαια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πλην της πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει με όποιο τρόπο μπορεί την προστατευτική εμπορική πολιτική που έχει δρομολογήσει.

Στον κλάδο των φαρμάκων, από τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότερες από δώδεκα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Eli Lilly, η Pfizer και η Novo Nordisk, έχουν συνάψει συμφωνίες με τον Τραμπ για τη μείωση των τιμών τόσο νέων όσο και υφιστάμενων φαρμάκων. Οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται στην πολιτική «πλέον ευνοούμενου έθνους» του προέδρου, η οποία συνδέει τις τιμές φαρμάκων στις ΗΠΑ με χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό και εξαιρεί τις εταιρείες από δασμούς για τρία χρόνια.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ολοκληρώσει συμφωνίες ή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών αναμένεται να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς.

Οι νέοι δασμοί ακολουθούν έρευνα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες εισαγωγές φαρμάκων συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν από τις συμφωνίες για τις τιμές των φαρμάκων, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα απειλήσει με επιβολή δασμών στις εισαγωγές του κλάδου. Οι απειλές αυτές —σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των εταιρειών να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση— οδήγησαν σε νέο κύμα επενδύσεων παραγωγής στις ΗΠΑ από τη φαρμακοβιομηχανία, σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων είχε υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, ο ρυθμός των επενδύσεων δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον Λευκό Οίκο που με τα νέα μέτρα επιδιώκει να εντείνει την πίεση προς τον κλάδο.

Διαβάστε επίσης

Blοomberg: Παροδικά τα rebound στις αγορές – Το σοκ της ενεργειακής κρίσης δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη (διαγράμματα)

Επενδύσεις σε δορυφόρους: Πακτωλός δισεκατομμυρίων γύρω από τη Γη και οι νέες ισορροπίες

Starbucks: Μπόνους έως 1.200 δολάρια για πιο φιλικούς και γρήγορους baristas

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα