Ικανή κοινοβουλευτική στήριξη για την προώθηση του λίαν αμφιλεγόμενου σχεδίου για την έναρξη εξορύξεων μετάλλων σε μεγάλα υποθαλάσσια βάθη (deep-sea mining) διασφάλισε η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που εύλογα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις ισχυρές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου της αλιείας.

Στόχος της σκανδιναβικής χώρας που αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη είναι να εξελιχτεί στο πρώτο κράτος παγκοσμίως που θα αναπτύξει σε εμπορική κερδοφόρα κλίμακα τον κλάδο των υποθαλάσσιων εξορύξεων μετάλλων.

To ενδιαφέρον της δε, φαίνεται πως εστιάζεται κυρίως σε ορυκτά, όπως το κοβάλτιο και ο χαλκός ή και σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης και της τεχνολογίας.

Σε σημερινή ανακοίνωση της η κυβέρνηση του Όσλο δήλωσε πως, μετά από διαπραγματεύσεις, διασφάλισε την κοινοβουλευτική στήριξη των δύο κεντροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε το σχέδιο να περάσει από τη Βουλή.

Για οποιαδήποτε εξόρυξη, ανάλογη με το καθεστώς που ισχύει για την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, απαιτείται η σύμφωνη απόφαση της Βουλής.

Η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει πως θα τηρηθούν πολύ αυστηρά περιβαλλοντολογικά κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας σε κάθε project. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, ωστόσο, δεν καθησυχάζουν διόλου τις ακτιβιστικές οργανώσεις που εκφράζουν την πλήρη αντίδραση τους στο σχέδιο.

Ενστάσεις έχει και ο κλάδος της αλιείας ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για τις δραστηριότητες του και την πάλαι ποτέ θαλάσσια παράδοση της Νορβηγίας.

Ειδικοί στέκονται επίσης και στους πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ειδικά απέναντι στη Ρωσία. Η περιοχή στην οποία επικεντρώνεται το σχέδιο, έκτασης περίπου 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στη θάλασσα του Μπάρεντς και της Γροιλανδίας βρίσκεται ουσιαστικά κοντά στο νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής. Στηρίζεται δε, στα κυριαρχικά δικαιώματα που το Όσλο θεωρεί ότι διαθέτει στον αρκτικό κύκλο και τα οποία αμφισβητεί η Ρωσία, αλλά ενδεχομένως και η Βρετανία και η ΕΕ συλλογικά.

Σημειωτέον πως ισχυρό ενδιαφέρον για να διερευνήσουν την πιθανότητα οργανωμένων υποθαλάσσιων εξορύξεων μετάλλων έχουν εκφράσει κι άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και βέβαια η πάντα «διψασμένη» για πρώτες ύλες, Κίνα. Ωστόσο, το Όσλο μοιάζει αποφασισμένο να οδηγήσει την κούρσα.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Νοέμβριο

Νέο ράλι για τον χρυσό – UBS: Θα αγγίξει τα $2.250 μέχρι το τέλος του 2024 (πίνακες)

Ξεπαγώνει η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από τα τέλη του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ