Απαγορευτικό σε πωλήσεις σορτ από έξι μεγάλες ξένες τράπεζες έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (ΒΙST).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόκειται για την Goldman Sachs, την JPMorgan Chase & Co., την Merrill Lynch International, την Barclays, την Credit Suisse Group και τηνWood & Co., οι οποίες απαγορεύεται να κάνουν σορτάρουν μετοχές για έως και τρεις μήνες, αναφέρει ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Ως αιτία για την κίνηση αυτή, αναφέρει ότι οι έξι τραπεζικοί κολοσσοί δεν ενημέρωσαν τις αρχές για μεταβιβάσεις short selling στις οποίες προέβησαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Barclays Capital, Credit Suisse Securities και Merrill Lynchδεν θα επιτρέπεται να κάνουν short selling για τρεις μήνες, ενώ η απαγόρευση θα ισχύει για έναν μήνα για τις Goldman Sachs, J.P. Morgan και Wood.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κεφαλαιαγορά ανέστειλε την απαγόρευση short selling για τις κορυφαίες 30 μετοχές του δείκτη της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα. Η απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, ενώ κι άλλες φορές στο παρελθόν είχαν παρθεί ανάλογα μέτρα σε καιρούς μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές.

Τον Οκτώβριο του 2019, η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαγορεύσει το short-selling σε επτά τράπεζες, μεταξύ αυτών και στην Turkiye Halk Bankasi AS και είχε δώσει εντολή στους brokers να μην εκτελούν εντολές εκτός κι αν ο πελάτης είχε αντίστοιχο αριθμό μετοχών στον λογαριασμό του. Αυτό καθιστούσε δύσκολη την πώληση μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών της Τουρκίας.

Τότε το τουρκικό χρηματιστήριο είχε απαγορεύσει προσωρινά το short-selling στην Halkbank, την «αμαρτωλή» τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν – μεταξύ άλλων – και ότι χρηματοδοτεί απευθείας τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και σε άλλες έξι τουρκικές τράπεζες.