Από όλα τα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα, το NBA μάλλον έκανε την καλύτερη δουλειά στη διαχείριση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ήταν το πρώτο που σταμάτησε τα παιχνίδια στις αρχές του Μαρτίου και κατάφερε να ολοκληρώσει, έστω και με καθυστέρηση, την αγωνιστική του περίοδο. Οι περισσότερες ομάδες μαζεύτηκαν στο Ορλάντο, σε μία «φούσκα» από την οποία έβγαινες μόνο με άδεια. Και τελικά, ο πιο διάσημος αθλητής, ο Λεμπρόν Τζέιμς, βγήκε νικητής, παίζοντας για την πιο διάσημη ομάδα, τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, το κλίμα στις τάξεις των οργανωτικών στελεχών του πρωταθλήματος και των ιδιοκτητών δεν ήταν θετικό. Προφανώς ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ μπόρεσε επιτέλους να ηρεμήσει, αφότου κατάφερε να τελειώσει τη σεζόν στη «φούσκα», χωρίς ούτε ένα κρούσμα, αλλά οι αριθμοί ήταν ανησυχητικοί. Την περίοδο 2019-20, το ΝΒΑ είδε τα έσοδά του να μειώνονται κατά 10%, με τους αρχικούς υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μία απώλεια της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήρθε, φυσικά, από τα παιχνίδια που είτε δεν παίχτηκαν ποτέ, είτε έγιναν χωρίς την παρουσία οπαδών.

Εκατοντάδες εκατομμύρια έκαναν «φτερά», μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τον Οκτώβρη, όταν ο τότε γενικός διευθυντής των Houston Rockets, Ντάριλ Μόρεϊ τιτίβισε «Fight For Freedom. Stand With Hong Kong» («Παλεύουμε για την ελευθερία, συμπαραστεκόμαστε στο Χονγκ Κονγκ»). Η καταστροφικότατα αυτού του tweet είναι στα όρια του αστείου, γιατί η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους οπαδούς του NBA στον κόσμο και οι Rockets η πιο δημοφιλής ομάδα, καθώς εκεί αγωνιζόταν ο Yao Ming, ο καλύτερος κινέζος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών.

Ο Σίλβερ πολύ σωστά αρνήθηκε να απολύσει τον Μόρεϊ απλά και μόνο επειδή εξέφρασε την γνώμη του, αλλά ως αποτέλεσμα, η Κίνα σταμάτησε να μεταδίδει τα παιχνίδια του NBA. Οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνεται να έχουν βελτιωθεί, αλλά η ζημία, ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων, όπως αναφέρει το ESPN, είχε ήδη γίνει. Στο κάτω κάτω, όμως, όλα τα παραπάνω είναι στο παρελθόν και όλα τα πρωταθλήματα είχαν λιγότερα έσοδα, οπότε τέλος καλό, όλα καλά, σωστά; Όχι. Είναι πιθανόν το NBA να χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα την επόμενη σεζόν, που μάλλον θα διεξαχθεί ολόκληρη χωρίς την παρουσία των φιλάθλων.

Το θέμα είναι και πρακτικό: Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει «φούσκα», το οποίο σημαίνει πως οι ομάδες θα πρέπει να ταξιδεύουν συστηματικά, εκθέτοντας ολόκληρο το προσωπικό τους στον Covid-19. Η δραστηριότητα των αθλητών δεν θα επιτηρείται και τα παιχνίδια θα παίζονται σε κλειστό χώρο, με τους παίκτες να έρχονται σε επαφή συνεχώς.

Αλλά πέρα από τον θανατηφόρο ιό και την αντιπαράθεση με την απολυταρχική κυβέρνηση μίας τεράστιας αγοράς, το μεγαλύτερο μακροχρόνιο πρόβλημα του NBA ίσως να είναι τα μειωμένα ποσοστά τηλεθέασης. Μέσα στην τελευταία 20ετία, για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, είχαν αρχίσει να ακούγονται κάποιες δειλές φωνές, που έλεγαν πως μία μέρα, το NBA θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του NFL στις καρδιές των Αμερικανών. Το NBA είναι πιο δημοφιλές στις νεότερες ηλικίες, οι αθλητές του είναι πιο «ορατοί» και η διοίκησή του είναι πιο προοδευτική.

Πράγματι, όλα τα παραπάνω ισχύουν, αλλά φέτος έγινε ένα μεγάλο τεστ και το NBA πήρε βαθμό κάτω από τη βάση.

Παραδοσιακά, οι αγωνιστικές περίοδοι του αμερικανικού football και του μπάσκετ δεν συμπίπτουν, όμως λόγω της πανδημίας, οι τελικοί του NBA έλαβαν χώρα την ίδια ώρα με απλά παιχνίδια του NFL. Κανένα παιχνίδι των τελικών του NBA, ούτε καν το τελευταίο, δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές από αυτά του NFL. Τα ποσοστά τηλεθέασης των φετινών τελικών δεν ήταν απλά κακά, ήταν τα χειρότερα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται.

Στον αντίλογο, υπάρχουν αυτοί που λένε πως η τηλεθέαση δεν έχει πλέον τόσο μεγάλη σημασία, απλά γιατί με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι περνούν όλο και λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση. Ειδικότερα οι νέοι φαίνεται να απορρίπτουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και να στρέφονται προς το διαδίκτυο, όπου το NBA παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές. Επιπλέον, όλα τα αθλήματα είδαν την τηλεθέασή τους να μειώνεται σε κάποιον βαθμό, με τα νέα για τις εκλογές και την εξέλιξη της πανδημίας να κυριαρχούν στην συνείδηση των περισσότερων Αμερικανών.

Η τηλεθέαση δεν είναι το παν και το NBA δεν οδεύει στην καταστροφή. Ναι, λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων, το NBA έβγαλε μόνο 8,3 δισεκατομμύρια την αγωνιστική περίοδο που πέρασε, αλλά αυτός ο μειωμένος αριθμός είναι και πάλι διπλάσιος των 3,9 δισ. την σεζόν 2010-11.

Η πτώση στην τηλεθέαση δεν σήμανε την αρχή για την παρακμή του NBA, αλλά ήταν μία αρκετά αγενής υπενθύμιση της πρωτοκαθεδρίας του NFL και παράλληλα, ένα «καμπανάκι», που μπορεί να σημαίνει πολλά. Ή απολύτως τίποτα.

Διαβάστε ακόμη

Skroutz: Αυξημένη κίνηση στις online αγορές – Οδηγός επιβίωσης για τη Black Friday

Τραπεζικές πιέσεις γυρνούν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αρνητικό πρόσημο

Γερμανία: Aυτοκίνητο έπεσε στην πύλη της Καγκελαρίας