Ο διαβόητος χρηματιστής Τζο Λόου, ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη τα τελευταία 4 χρόνια, είναι Κύπριος υπήκοος. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Ο Πολιτης, οι αρχές της Μαλαισίας από όπου κατάγεται έχουν ανακαλέσει το διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, καταζητείται από την Interpol, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τζο Λόου (Jho Taek Low) φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015. Αφορούσε τη διαχείριση ενός επενδυτικού υπερταμείου υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg ο Λόου φέρεται να δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες-κέλυφος (shell companies) μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς. Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο για τη διαχείριση του ταμείου αυτού το 2015, εμπλέκοντας μάλιστα και 30 στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, ο Μαλαισιανός Κροίσος απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων. Ακολουθώντας τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου, καιαφού επένδυσε 5,5 εκατομμύρια σε Κυπριακά ακίνητα, πήρε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Λόου διαφεύγει τη σύλληψη, μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Κίνας, η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει καμιά διάθεση να τον εκδώσει παρά το διεθνές ένταλμα που υπάρχει εναντίον του. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Ινδονησίας, υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε τίποτα παράνομο και ότι απλώς συμβούλευε τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31ης Οκτωβρίου 2019 της εφημερίδας της Σιγκαπούρης «The Straits Times», ο Λόου βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη να επιστρέψει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε σχέση με υποθέσεις που εξετάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας από το 2016 και αφορούν το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.

Το σκάνδαλο

Το ταμείο 1MDB συστάθηκε το 2009, από τον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ ως όχημα για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στη δημόσια περιουσία της χώρας. Ο Ραζάκ συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 και βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης της Μαλαισίας αντιμετωπίζοντας 32 κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αρχικά, στους στόχους του ταμείου ήταν η άντληση ποσού 8 δισ. δολ. σε ομόλογα με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Σήμερα λόγω της θλιβερής του διαχείρισης έχει καταφέρει να έχει χρέη 11,73 δισ. δολ., ενώ κατά τις αμερικανικές αρχές έχουν κλαπεί τουλάχιστον 4,5 δισ. δολάρια. Ο χρηματιστής Τζο Λόου και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ραζάκ, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος μεταξύ άλλων για το ξέπλυμα 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο, μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν εμπλέξει τουλάχιστον δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη της σε υπόθεση δωροδοκίας, κλοπής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω του «Υπερταμείου» της Μαλαισίας (1MDB) σε μια υπόθεση, η οποία έχει ήδη λάβει τον ευφημισμό μίας «από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία».

 

Το κυπριακό διαβατήριο του Μαλαισιανού καταζητούμενου

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ρόιτερς, οι εισαγγελικές αρχές του Μπρούκλιν ανέκριναν για την υπόθεση αυτή τον Τιμ Λέισνερ, πρώην κορυφαίο τραπεζίτη της Goldman Sachs τότε επικεφαλής των δραστηριοτήτων Νοτιοανατολικής Ασίας, ο οποίος δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση του νόμου για τη διαφθορά. Κατηγορούμενος είναι επίσης ο, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Ρότζερ Έντζι ο οποίος συνελήφθη στη Μαλαισία κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ και θα εκδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Τον Ιούλιο του 2016 η αμερικανική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, αφότου το ταμείο που είχε χρεωθεί με περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ παρέβη τους συμβατικούς όρους αποπληρωμής.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Interpol εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση συνεπικουρώντας το αίτημα της Σιγκαπούρης να εντοπίσει και να συλλάβει τον Λόου σε έρευνα σχετικά με ροές κεφαλαίων του 1MDB εντός της δικαιοδοσίας της. Η αίτηση συνδρομής για την προσωρινή σύλληψη του Λόου απεστάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας της Σιγκαπούρης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Το ξέφρενο lifestyle και τα πάρτι με την Πάρις Χίλτον

jho-low-hilton1-_1_
jho-low-hilton2
jho-low-hilton

 

Στα μέσα Ιουνίου του 2017, ο ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές διάφορα δώρα που είχε λάβει από τον Λόου, κυρίως ένα Όσκαρ που είχε απονεμηθεί στο Μάρλον Μπράντο, έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων και ένα κολάζ του Μπασκιά.

 

jho-low-DiCaprio-_1_

 

Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας αγόρασε επίσης μια λευκή Ferrari στην Κιμ Καρντάσιαν και τον πρώην σύζυγό της Κρις Χάμφρει αξίας $325.000 ως δώρο γάμου το 2011.

 

 

Τον Ιούνιο του 2017 η Αυστραλή Μιράντα Κερ παρέδωσε στην αμερικανική δικαιοσύνη κοσμήματα αξίας 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε λάβει ως δώρο και τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς του Υπερταμείου της Μαλαισίας. Το 34χρονο, τότε, σούπερ μόντελ υποστήριξε ότι πήρε τα κοσμήματα αυτά από τον Τζο Λόου και τα παρέδωσε σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στο Λος Άντζελες.

 

Ο Low με την Alicia Keys το 2014