Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το οποίο ωστόσο δεν ζητά άμεση εκεχειρία. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν από τη διαδικασία, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.

Σύμφωνα με το Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε επείγοντα μέτρα, προκειμένου «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα με αναβολές της ψηφοφορίας και έντονες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αποφευχθεί νέο βέτο από τις ΗΠΑ.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτήν, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πριν από την ψηφοφορία η Ρωσία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο τροπολογίας, ζητώντας επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών, που όμως δεν πέρασε λόγω αντιρρήσεων που εξέφρασαν οι ΗΠΑ (δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερις απείχαν).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τη στρατιωτική του επίθεση, η οποία προκαλεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε εκ νέου ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι «ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο, ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.

Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμα μία φορά απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

«Το ψήφισμα αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να εφαρμοστεί και να συνοδευτεί από μαζικές πιέσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Επαναλαμβάνω, άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Οι έλεγχοι στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα θα συνεχιστούν

Μετά την υπερψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιθεωρεί την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα εξετάζει, για λόγους ασφαλείας, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Έλι Κοέν, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε την απόφαση που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή δεν έκανε κάποια αναφορά στους ομήρους που κρατά η Χαμάς. «Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ εστιάζει μόνο στους μηχανισμούς παροχής βοήθειας στη Γάζα είναι περιττό και αποκομμένο από την πραγματικότητα. Το Ισραήλ ήδη επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν. «Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων», πρόσθεσε.

Ο Ερντάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη του ψηφίσματος, σημειώνοντας ότι με το κείμενο αυτό το Ισραήλ διατηρεί τη δυνατότητα να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα.

Ανεπαρκές χαρακτηρίζει το ψήφισμα η Χαμάς

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα σχολιάζοντας ότι είναι ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών στον θύλακα.

«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτήν την αδύναμη εκδοχή (…) Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Σταθερά θετική η δυναμική της ελληνικής οικονομίας (γραφήματα)

Γιώργος Ξηραδάκης: «Γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες του πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα»

Prodea Investments: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι €110,5 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ