search icon

Διεθνή

ΟΗΕ: Εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Μάρτιο

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου 141,4 για τον Φεβρουάριο

Σε νέο υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου 141,4 για τον Φεβρουάριο.

Ο αριθμός Φεβρουαρίου είχε προηγουμένως διαμορφωθεί στο 140,7, που ήταν ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Τον Μάρτιο σε μια προκαταρκτική αξιολόγηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο FAO ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία θα συνεισέφερε στη συνολική ευρωπαϊκή συγκομιδή κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ αβεβαιότητα περιβάλλει επίσης τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία ο πέμπτος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Διαβάστε ακόμα:

Αθανάσιος Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch) στο newmoney: Γιατί ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει για χρόνια

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη παρουσία του Πρωθυπουργού

Exit mobile version