Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη από την αρχή του έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Την 24η Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι καταμετρήθηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι το 2023. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση δύο τρίτων, σε σύγκριση με 1.680 ανθρώπους την ίδια περίοδο το 2022», δήλωσε η Ρούβεν Μενικντιουέλα, διευθύντρια του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη.

«Χάνονται και ζωές στην ξηρά, μακριά από την προσοχή του κόσμου», τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ταξίδι από τη δυτική ή την ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής προς τη Λιβύη και τα σημεία αναχώρησης στην ακτή παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, όπως ανέφερε η ίδια. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ταξιδεύουν από τις χερσαίες οδούς της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν με θάνατο και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε στάδιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου έως την 24η Σεπτεμβρίου 2023, συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα), εκ των οποίων οι 130.000 στην Ιταλία, «αύξηση 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022».

Όσον αφορά τις χώρες αναχώρησης, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο 2023 περισσότεροι από 102.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία και 45.000 από τη Λιβύη. Από αυτούς, 31.000 διασώθηκαν στη θάλασσα ή το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε και αποβιβάστηκαν στην Τυνησία και 10.600 στη Λιβύη.

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι 4 «πληγές» στην αγορά εργασίας

Πάνω από 120 εκατ. ευρώ απλήρωτες επιστρεπτέες προκαταβολές (πίνακες)

Spotify: Ετοιμάζει φωνητική μετάφραση με τεχνητή νοημοσύνη για podcast

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ