Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν επενδυτές και φορείς της αγοράς την ομιλία του επικεφαλής της της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο τραπεζικό συμπόσιo του Τζάκσον Χολ.

Το καλοκαιρινό συμπόσιο που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FED στο θέρετρο του Γουαϊόμινγκ χωρίς φυσική παρουσία.

Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν περισσότερα για το τι πιστεύει ο πρόεδρος της Fed για την οικονομία.

Περιμένουν επίσης να λάβουν μερικές ακόμη ενδείξεις τουλάχιστον για το πώς θα δρομολογηθεί η σταδιακή «αποδέσμευση» της Κεντρικής Τράπεζας από τα μέτρα στήριξης που έλαβε για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα δεδομένα τα οποία θα κληθεί να αξιολογήσει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι, μεταξύ άλλων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, πρώτη προτεραιότητα της Τράπεζας είναι τι μέλλει γενέσθαι με το αμερικανικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που απόσυρσή του στην ουσία θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές ομολόγων εκ μέρους της FED ανέρχονται στο ποσό των 120 δισ. δολαρίων το μήνα.

Έπειτα από αυτό, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Κάποια στιγμή, η Fed θα επιχειρήσει αλλαγές στην πολιτική των επιτοκίων και την επιστροφή στην «κανονικότητα» προ πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η πλειονότητα των επενδυτών θεωρούν ότι ο Πάουελ θα παρουσιάσει μια σαφή προοπτική για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πιθανό tapering θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους για το πρωτόγνωρο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα sell off σε κάποιες κατηγορίες ενεργητικού, μεταξύ των οποίων το δολάριο. Επιπλέον, θα μπορούσε να κάνει πιο ελκυστικές τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η Fed θα ανακοινώσει την έναρξη του tapering τον Νοέμβριο, με μια μείωση της τάξης των 15 δισ. δολαρίων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Πάουελ ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν θα γίνει ξαφνικά. Οπότε δεν απομένει και πολύς χρόνος για να δοθεί ένα σήμα.

Η ομιλία του Πάουελ την Παρασκευή δεν αναμένεται να φέρει καμία σημαντική ανατροπή στην προσέγγιση της Fed, εστιάζοντας αντιθέτως στις τρέχουσες και αναμενόμενες συνθήκες με μία μικρή υπόδειξη για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν την πορεία της οικονομίας στο μέλλον. Αλλά πιθανότατα θα θέσει τις βάσεις για το πώς η κεντρική τράπεζα θα επανέλθει στην κανονικότητα, οπότε η πίεση θα συνεχίσει να υφίσταται. «Η πραγματική ερώτηση για μένα είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», δήλωσε αναλυτής της Citi. Στις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις αλλά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σημαντικό ρόλο παίζει και η εικόνα στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Πληθωρισμός

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ότι στόχος για το πληθωρισμό έχει ήδη επιτευχθεί. Βέβαια τον Ιούλιο ο πληθωρισμός έφτασε το 5,4%, με την τράπεζα να υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται σε συγκυριακές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Η αγορά εργασίας

Ως γνωστόν η FED, βάσει καταστατικού υποχρεούται να επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμός κοντά αλλά όχι πάνω από 2%), όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, η FED έχει καταστατική υποχρέωση να επιδιώκει και το στόχο της πλήρους απασχόλησης, κάτι που δεν ισχύει για την ΕΚΤ.

Ωστόσο, αναλυτές που επικαλείται η DW επισημαίνουν ότι η τελευταία έκθεση της FED για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κομίζει νέα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν αλλαγή πλεύσης.

Η εμπειρία του 2013

Το tapering είναι σημαντικό γιατί είναι ένα πολύ καλό μέτρο όχι μόνο για την αξιοπιστία της Fed αλλά και για λόγους επικοινωνίας», δήλωσε ο Deepak Puri, αναλυτής της Deutsche Bank Wealth . «Το 2013, η Fed έκανε λάθη ως προς τα μηνύματα που ήθελε να περάσει».

Το 2013, ο τότε επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκε δήλωσε ότι τερματίζει την παρέμβασή του στην αγορά ομολόγων, προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έπληξαν κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η αναλύτρια της TD Securities Misra της επεσήμανε ότι η Fed έχει διδαχθεί το μάθημά της.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται λύση για τα καταπατημένα – Οριστική τακτοποίηση των διαφορών με το κράτος

Χ.Α: Οριακή πτώση με το βλέμμα στραμμένο στην αμερικανική FED

Ώρα κρίσης για ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή και διορθώσεις στα «κουρεμένα» ενοίκια