«Ο Πάπας είναι νεκρός. Ο θρόνος είναι κενός». Στα όρια της… προφητείας, η φράση της κινηματογραφικής ταινίας «Κονκλάβιο», που κυκλοφόρησε το 2024, εκτόξευσε την τηλεθέασή της κατά 3.200% από τις αρχές της εβδομάδας, μετά την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, με δεδομένο το παγκόσμιο ενδιαφέρον γύρω από το μυστηριακό τελετουργικό της επιλογής του διαδόχου του. Η εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε θλίψη διεθνώς, θέτοντας παράλληλα στην αφετηρία της διαδοχής του όλους τους ενδιαφερόμενους ανώτερους κληρικούς μέσα από μια δοκιμασία βγαλμένη από τον Μεσαίωνα, αλλά με ισχυρές δόσεις πολιτικής, εκκλησιαστικών διευθετήσεων και… γεωγραφίας.
Με επίκεντρο την Καπέλα Σιστίνα και υπό το άγρυπνο βλέμμα των εμβληματικών μορφών των έργων του Μιχαήλ Αγγέλου, 135 καρδινάλιοι καλούνται τώρα να επιλέξουν τον νέο Πάπα και μαζί τον προσανατολισμό που θα εκλάβει στο εξής η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναζητώντας κοινό τόπο στον λευκό καπνό. Σήμερα, μάλιστα, οι καρδινάλιοι αποφασίζουν για το πότε θα συγκληθεί το Κονκλάβιο.
Και αν το «Κονκλάβιο» αποτυπώνει σε κινηματογραφικές αίθουσες και ψηφιακές πλατφόρμες με γλαφυρότητα και σχετική ακρίβεια όσα προβλέπει η παράδοση του Βατικανού για την επιλογή νέου Ποντίφικα, το κλίμα ωστόσο μεταξύ των καρδιναλίων, οι αγωνίες, αλλά και οι προβληματισμοί του ανώτατου κλήρου των καθολικών για τον ρόλο τους στον 21ο αιώνα μονοπωλούν σχεδόν τις συζητήσεις τους ανάμεσα σε τελετές, προσευχές και συνελεύσεις, στη διάρκεια του Papal Interregnum (Παπική Μεσοβασιλεία), δηλαδή της περιόδου που μεσολαβεί από τον θάνατο του Πάπα μέχρι την εκλογή του διαδόχου του.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.