Η Ουκρανία εξαπέλυσε τη νύχτα επιθέσεις με drones σε δύο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, συνεχίζοντας τη στρατηγική της να στοχεύει ενεργειακές υποδομές την ώρα που προσπαθεί να αποκρούσει νέο μπαράζ πυραύλων και drones από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, στόχοι ήταν ένα διυλιστήριο στην περιφέρεια Κρασνοντάρ και το διυλιστήριο του Σίζραν στην περιφέρεια Σαμάρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η τροφοδοσία καυσίμων προς τον ρωσικό στρατό.

Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι και στα δύο σημεία ξέσπασαν πυρκαγιές. Οι τοπικές αρχές στην Κρασνοντάρ επιβεβαίωσαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από συντρίμμια drone, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο κυβερνήτης της Σαμάρα, Βιάτσεσλαβ Φεντόριτσεφ, δήλωσε ότι επίθεση με drone σε «επιχείρηση» στο Σίζραν απωθήθηκε, σύμφωνα με το Interfax. Η πόλη Σίζραν βρίσκεται πάνω από 1.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου.

Η Ουκρανία έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας, στοχεύοντας διυλιστήρια. Οι επιθέσεις έχουν επιδεινώσει την κρίση στην εγχώρια αγορά καυσίμων, προκαλώντας άνοδο τιμών εν μέσω υψηλής εποχικής ζήτησης. Χτυπήματα σε ρωσικούς αγωγούς έχουν επίσης συμβάλει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου.

Σειρά επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε οδηγήσει προσωρινά σε κλείσιμο περίπου του 13% της ενεργής παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στο Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και κατέστρεψε 86 ουκρανικά drones.

Την ίδια στιγμή, στη Ζαπορίζια όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιχειρούν στο σημείο ρωσικού πλήγματος σε πενταώροφο κτήριο κατοικιών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ατόμου, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και παιδιά.

Παράλληλα, η Ρωσία εξαπέλυσε μια ακόμη μαζική αεροπορική επίθεση σε πολλές ουκρανικές περιοχές, με σχεδόν 540 drones, οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους και 37 πυραύλους άλλων τύπων, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στην περιφέρεια της Ζαπορίζια σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν 22. Στόχοι αποτέλεσαν επίσης περιοχές από το Σούμι και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, μέχρι το Ιβάνο-Φρανκίβσκ και το Τσερνίβτσι στα νοτιοδυτικά, αλλά και το Κίεβο.

Οι νέες επιθέσεις ήρθαν σε συνέχεια του κύματος drones και πυραύλων που έπληξαν την Πέμπτη την ουκρανική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας 25 άτομα –ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά– και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Η προβληματική εξάρτηση της Ελλάδας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων

Ποιες αλλαγές έρχονται στα Airbnb

Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα απολύονται όσοι αρνούνται για δύο χρονιές την αξιολόγηση – Oλες οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα