Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, η Τουρκία διεμήνυσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επιχειρήσει να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές του πολέμου, με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, αρκετές ημέρες μετά το σχετικό ουκρανικό αίτημα, φαίνεται πως τώρα παίρνει θέση, καθώς με την αποχή από το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κρατά αποστάσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρόλο που είναι μέλος της Συμμαχίας.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τη χώρα του όπως και την Ουκρανία, χωρίς να περιμένει «να πληγεί από έναν πόλεμο».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr