Η παράδοση που θέλει ευρωπαίο τον επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανό τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τώρα πιθανότερο από ποτέ “να σπάσει”, δηλώνουν στο ραδιόφωνο του BBC κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ταμείου.
O επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που θα διαδεχτεί την σημερινή επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανώς δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον,σε σημερινή (Σάββατο) συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.
Η παράδοση που θέλει έναν Ευρωπαίο να ηγείται του ΔΝΤ και έναν Αμερικανό να είναι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται υπό εξέταση και ο επόμενος διορισμός θα είναι “αυστηρά με αξιακά κριτήρια”, υπογράμμισε ο Λίπτον.
“Με υποψήφιους να προέρχονται από κάθε σημείο του κόσμου, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανότερο (να μην προέρχεται από την Ευρώπη ο διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ) σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κατ΄εξοχήν κατάλληλοι υποψήφιοι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ…”, τόνισε ο ίδιος.
Πράγματι, παρότι δεν αποτελεί επισήμως προϋπόθεση ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη, αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε το ΔΝΤ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα πάντα είχε επικεφαλής έναν Αμερικανό.
Στο ίδιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ σημείωσε ότι η παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να ηγούνται του Ταμείου αμφισβητήθηκε πολύ στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η θητεία Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το 2011 όταν ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του σε σεξουαλικό σκάνδαλο.
Η πενταετής θητεία της λήγει τον επόμενο χρόνο, αλλά τον περασμένο μήνα φέρεται να δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας αν έχει τη στήριξη των μελών του ΔΝΤ.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.