Στη σημερινή εποχή τα σκυλιά παίζουν συχνά έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο για τους ιδιοκτήτες τους από ότι πριν από μερικές δεκαετίες: κάποιοι παίρνουν σκύλο όταν δεν έχουν παιδιά, άλλοι πάλι ως αξεσουάρ ή για στιλάτες φωτογραφίες στο Instagram. Όλο και πιο δημοφιλή γίνονται σκυλιά με περίεργα… χρώματα, όπως λαμπραντόρ με ασημένιο τρίχωμα ή γαλλικά μπουλντόγκ και τσιουάουα με γαλαζωπή απόχρωση.

Αν και αυτά τα χρώματα φαίνονται όμορφα, «δεν είναι απλώς χρωματικές παραλλαγές, αλλά πραγματικές δυσμορφίες, γενετικές ανωμαλίες», εξηγεί ο παθολόγος ζώων και συγγραφέας Άχιμ Γκρούμπερ. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα ζώα υποφέρουν από ανίατη τριχόπτωση και άλλα δερματικά προβλήματα λόγω τέτοιων γενετικών διαταραχών.

Είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Παθολογίας των Ζώων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (FU) του Βερολίνου, ερευνά τις παρεκκλίσεις στην αναπαραγωγή και επιδιώκει να βρει λύσεις στο βιβλίο του “Βασανισμένοι σύντροφοι”. «Έχουμε εκθρέψει πολλές ράτσες σκύλων εντελώς άρρωστες», λέει. «Στη φύση δεν υπάρχουν ράτσες, η έννοια είναι ανθρώπινης επινόησης».

Προβλήματα λόγω της στοχευμένης εκτροφής

Ο Γκρούμπερ εξηγεί πως η επί δεκαετίες στοχευμένη αναπαραγωγή σκύλων έχει ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών και κατά συνέπεια την επιδείνωση της ζωής των σκύλων. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση για την Προστασία των Ζώων, τα σκυλιά με μικρό κεφάλι, για παράδειγμα, ταλαιπωρούνται συχνά από παθήσεις στο δέρμα, τα αυτιά και τα μάτια, καθώς και με παραμορφώσεις στη μουσούδα και τα δόντια τους. Η πλειονότητα αυτών των σκύλων υποφέρει από δύσπνοια, δεν αντέχει τη ζέστη και αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο.

«Γνωρίζουμε πλέον περισσότερες από 80 διαφορετικές παθήσεις και διαταραχές που προέκυψαν ως “παρενέργειες” της ακραίας στοχευμένης αναπαραγωγής», λέει ο Γκρούμπερ. Σύμφωνα με στοιχεία από μια αμερικανική μελέτη σκύλων με καρκίνο, για παράδειγμα, τα καθαρόαιμα ζώα διαγνώσθηκαν με καρκίνο σε σημαντικά μικρότερη ηλικία από ό,τι τα σκυλιά μικτής ράτσας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, στους σκύλους είναι γνωστές περισσότερες από 500 κληρονομικές ασθένειες – πολύ περισσότερες από ό,τι σε όλα τα άλλα εκτρεφόμενα κατοικίδια ζώα. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αιμομικτική διασταύρωση. Μια λύση, για παράδειγμα, είναι η διασταύρωση ζώων διαφορετικής ράτσας, προκειμένου τα ζώα να αποκτήσουν μακρύτερη μύτη και λιγότερα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στην DW