Yπέρ ενός θεμελιώδους αναπροσανατολισμού της παγκόσμιας οικονομίας, δηλώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit.

«Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό σύστημα πιο ανθεκτικό, πιο περιεκτικό και πιο βιώσιμο. Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός στη σημερινή του μορφή έκλεισε τον κύκλο του», ανέφερε.

«Η αγορά από μόνη της δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Απαιτείται ένα ισχυρό κράτος για ένα σύστημα κανόνων, το οποίο να αποτρέπει την κλίση προς τη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Θα πρέπει να ορίσουμε ξανά τον καπιταλισμό. Δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, αλλά και το κοινωνικό κεφάλαιο, το φυσικό κεφάλαιο και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι επιτυχημένες σήμερα πρέπει να ενσωματώσουν όλα αυτά τα στοιχεία στη στρατηγική τους», τόνισε.

Ο 82χρονος οικονομολόγος τάχθηκε και υπέρ της επιτάχυνσης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής: «Πρέπει να προχωρήσουμε στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Κοιτάξτε τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια. Οι άνθρωποι δεν φορούν μόνο μάσκα μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή ο αέρας είναι γεμάτος σωματίδια αιθάλης».

Μία φορά το χρόνο, το WEF καλεί υψηλού επιπέδου πολιτικούς, επιχειρηματίες, οικονομολόγους και ακτιβιστές στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός για ανταλλαγή απόψεων. Οι επικριτές του Φόρουμ το κατηγορούν ότι αυτές οι ελιτίστικες συναντήσεις δεν έχουν συγκεκριμένες αποτελέσματα.