Στην απόφαση της Fed να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι έχει «πλήρη επίγνωση» της ανάγκης να επιτευχθεί εκ νέου σταθερότητα στις τιμές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής εντός του 2022, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι «ευέλικτη» λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Fed να προχωρήσει και σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης, ενώ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, με τον περιορισμό των περιουσιακών της στοιχείων, σε μία από τις μελλοντικές συνεδριάσεις της.

«Αναμένουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού σε μια προσεχή συνεδρίαση», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

«Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια και τον ισολογισμό, θα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευρύτερες συνθήκες στις αγορές και στην οικονομία και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας ώστε να στηρίξουμε τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο Πάουελ τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα εξετάζουμε τις εξελισσόμενες συνθήκες και εάν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε ταχύτερα, τότε θα το κάνουμε».

«Δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος ως προς αυτό. Αλλά σίγουρα είναι μια πιθανότητα κατά τη διάρκεια της χρονιά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed εκτιμά πως θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 4,3% στο τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι εκτιμούσαν τον Δεκέμβριο, όταν ο πήχης βρισκόταν στο 2,6%.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed “συνεχίζουν να βλέπουν ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό”.

Ερωτηθείς εάν η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παραμένει η σταθερόποίηση των τιμών μέσω της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού.

Χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν μπορείς πραγματικά να επιτύχεις μια διάρκεια στη μέγιστη απασχόληση“, πρόσθεσε ο Πάουελ και συμπλήρωσε: “Το σχέδιο είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την αγορά εργασίας. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Αλλά πρέπει να επιτύχουμε τη σταθεροποίηση των τιμών”.

Αναφερόμενος στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τόνισε ότι οι πιθανότητες ύφεσης δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Παρότι η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μυριάδες κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της Fed τόνισε χαρακτηριστικά: “Η πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η συνολική ζήτηση είναι επί του παρόντος ισχυρή και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα παραμείνει ισχυρή”.

“Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η οικονομία είναι ισχυρή”, κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μέτρα €1,1 δισ. για 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες με εισόδημα 30.000 ευρώ

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές

Μπάιντεν: Νέο πακέτο στήριξης στην Ουκρανία – Επιπλέον $800 εκατ. για στρατιωτική βοήθεια