Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η αμερικανική οικονομία σε ό,τι αφορά τους δύο στόχους της Fed, δηλαδή τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης, αναφέρθηκε ο Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση τη διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

«Η αγορά εργασίας βρίσκεται πλέον σε καλύτερη ισορροπία, με συνεχή ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από περίπου 7% σε 2,7%. Αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός», είπε ο πρόεδρος της Fed.

Σύμφωνα με τον Τζερόμ Πάουελ, η πιο πρόσφατη σειρά μετρήσεων για τον πληθωρισμό δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που λάβαμε νωρίτερα φέτος ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα, παρόλο που οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν κάπως χαλαρώσει», δήλωσε ο ίδιος. «Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα εμφανίζονται καλά εδραιωμένες».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Fed δεν έχει ακόμη τη βεβαιότητα που χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων, ακόμη και μετά τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, ο οποίος ήταν πιο ήπιος από ό,τι αναμενόταν. «Θεωρούμε τη σημερινή έκθεση ως ένδειξη προόδου και ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης», συνέχισε ο ίδιος. «Αλλά δεν βλέπουμε ότι έχουμε την εμπιστοσύνη που θα δικαιολογούσε την έναρξη της χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική αυτήν τη στιγμή».

«Ελαφρώς υπερτιμημένα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας»

Ο Τζερόμ Πάουελ είπε ακόμη ότι τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ενδέχεται να είναι ελαφρώς υπερτιμημένα, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν αναθεωρήσεις. «Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι μπορεί να είναι λίγο υπερτιμημένα, αλλά και πάλι, είναι ισχυρά», δήλωσε αναφερόμενος στις εκθέσεις μισθοδοσίας των ΗΠΑ. «Βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση, μια σταδιακή μετακίνηση προς μια καλύτερη ισορροπία».

Και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι περιοριστική. Και πιστεύουμε τελικά ότι αν απλά θέτει κανείς την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο, τελικά θα δει πραγματική εξασθένηση της οικονομίας. Αυτή ήταν πάντα η σκέψη, ότι από τότε που αυξήσαμε τα επιτόκια τόσο πολύ, πάντα υποδεικνύαμε περικοπές σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα αυξήσεων, αλλά κανένας στην Επιτροπή δεν έχει αυτό ως βασικό σενάριο», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Διαβάστε ακόμη

Federal Reserve: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά

Αγορά ακινήτων: Μεγάλη η ζήτηση για… «διάσημα» σπίτια

Lamda Development: Πενταπλάσια αύξηση στα EBITDA το α’ τρίμηνο 2024 – Ξεπέρασαν τα €40,2 εκατ. (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ