Η Altice, η γαλλική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Πατρίκ Ντραΐ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ο διάσημος Γάλλο-Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πιθανές πωλήσεις assets της εταιρείας του.
Πιο συγκεκριμένα, στα λαμπερά γραφεία της Goldman Sachs στο Plumtree Court του Λονδίνου στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Πατρίκ Ντραΐ υποσχέθηκε κάτι, που σε πολλούς φάνταζε αδιανόητο: Την προθυμία του να θέσει προς πώληση τμήματα της Altice, εταιρείας που δημιούργησε πριν από 30 χρόνια.
Αλλά με την αύξηση των επιτοκίων κι ένα εταιρικό σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αμφισβητείται το επιχειρηματικό μοντέλο και η οικονομική σταθερότητα της Altice. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Είναι απλώς θέμα προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος. Ο Πατρίκ Ντραΐ επεκτάθηκε στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με τις ανεξάρτητες μονάδες του ομίλου του να συσσωρεύουν συνολικά περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους με τη βοήθεια ορισμένων από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.
Ντόμινο εξελίξεων
Τώρα, τα αυξανόμενα επιτόκια διογκώνουν το κόστος χρηματοδότησης και θέτουν υπό αμφισβήτηση το επιχειρηματικό του μοντέλο. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, η Altice σχετίζεται με ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο στενότερος συνεργάτης και «δεξί χέρι» του Πατρίκ Ντραΐ, Αρμάντο Περέιρα. Ο συνιδρυτής της Altice, κατηγορείται από τις πορτογαλικές αρχές για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πηγές.
Οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο, είχαν ως αποτέλεσμα, την απομάκρυνση από την εταιρεία, αρκετών εκ των κορυφαίων στελεχών της Altice. Τυχόν επιπτώσεις στον κολοσσό, θα προκαλέσουν ένα ντόμινο εξελίξεων και στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη μονάδα της Altice – ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός φορέας SFR – έχει χάσει συνολικά, 235.000 πελάτες τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
Το χαρτοφυλάκιο της Altice
Σημειώνεται πως ο σταθερός πυρήνας επιχειρήσεων της Altice περιλαμβάνει την SFR -τον No. 2 φορέα κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία- τη Meo στην Πορτογαλία και τη Hot στο Ισραήλ. Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της BT στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει τις Suddenlink και Cablevision στις ΗΠΑ. Η SFR έχει παρουσιάσει μια σειρά απογοητευτικών τριμήνων, ενώ οι μετοχές της Altice USA έχουν πέσει πάνω από 90% από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από έξι χρόνια. Ο δανεισμός του ομίλου έχει περιορίσει τις επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές.
Πράγματι, η στρατηγική του Ντραΐ, η οποία βασίστηκε σε εξαιρετικά υψηλά χρέη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χαμηλών επιτοκίων, μετέτρεψε την Altice σε μία από τις πιο χρεωμένες εταιρείες στην Ευρώπη. Τώρα, ωστόσο, με την διόγκωση των χρεών, η ανάγκη για πώληση χαρακτηρίζεται αναγκαία. Η Altice καλείται να αποπληρώσει χρέη ύψους 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ πριν το τέλος του 2027 και στοχεύει στη μείωση του χρέους της κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Στο μεταξύ, και η καθαρή αξία του Ντραΐ υποχωρεί. Ο πλούτος του δισεκατομμυριούχου κορυφώθηκε το 2015 γύρω στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτή είναι σαφώς η χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί», δηλώνει χαρακτηριστικά, ο Τόμας Κάουντρι, διευθύνων σύμβουλος στην ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα Bryan, Garnier & Co. και πρώην οικονομικός διευθυντής της SFR, ο οποίος αποχώρησε ένα χρόνο αφότου ο Ντραΐ ανέλαβε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας το 2014.
Η πώληση είναι μονόδρομος
Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην ανάγκη να συγκεντρωθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Η φήμη του κολοσσού έχει δεχτεί τεράστια πλήγματα και ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση της καριέρας του. Η πτώση στην απόδοση της Altice έχει επίσης οδηγήσει σε απώλειες για τους επενδυτές, με το χρέος της εταιρείας να χάνει 918 εκατομμύρια ευρώ σε αξία από το τέλος του περασμένου έτους.
Ο Ντραΐ είναι βέβαιος ότι θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις επικείμενες υποχρεώσεις του σε χρέη. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο Ντραΐ προσέλαβε οικονομικούς συμβούλους και εταιρείες όπως οι Lazard, BNP Paribas, Goldman Sachs και Morgan Stanley, για να εξετάσουν την πώληση μερών του ομίλου. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι δυσκολίες του ομίλου μπορεί να εμποδίσουν τον Ντραΐ από το να επιτύχει τις επιθυμητές αξίες για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Οι απώλειες για τους επενδυτές στο χρέος της Altice συνεχίζουν να διογκώνονται. Από τις 30 Δεκεμβρίου, τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την Altice International και την Altice France Holding SA έχουν χάσει 918 εκατ. ευρώ σε αγοραία αξία.
Το σκάνδαλο και η προδοσία από το «δεξί χέρι» του
Ωστόσο, η μείωση του χρέους και η αναζωογόνηση των επιχειρήσεων του ομίλου δεν είναι τα μόνα μέτωπα στα οποία αγωνίζεται ο Ντραΐ. Πριν από περίπου δύο μήνες, μια πορτογαλική έρευνα οδήγησε στη σύλληψη του μακροβιότερου επιχειρηματικού του εταίρου και συναδέλφου του δισεκατομμυριούχου, Αρμάντο Περέιρα. Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ένα δίκτυο προμηθευτών και μεσαζόντων που φέρεται να επωφελήθηκαν από μίζες που συνδέονταν με συμβάσεις που είχε συνάψει η Altice, όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Οι δικηγόροι του Περέιρα δήλωσαν ότι είναι θύμα μιας δίκης από τα μέσα ενημέρωσης που τον έκριναν «ένοχο κατά την κοινή γνώμη» και ότι η «πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή», σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε τον Ιούλιο. Περισσότεροι από 15 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν απολυθεί ή έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία μετά την έρευνα και ορισμένοι προμηθευτές έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως. Κανείς δεν έχει παραδεχτεί κάποιο αδίκημα.
Διαβάστε ακόμη
Στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο ο πράσινος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας- Γερμανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ