-Χαίρετε, λοιπόν σας μεταφέρω ενσταντανέ και κουτσομπολιά από προχθές (γιατί χθες δεν πρόλαβα πολλά) από τις δύο εκδηλώσεις για τη Μαριέττα και τον Σημίτη, αφού σημειώσω ότι δεν θυμάμαι άλλον εν ενεργεία πρωθυπουργό να πηγαίνει σε εκδήλωση προς τιμήν πρώην πρωθυπουργού του «απέναντι» κόμματος, όπως έκανε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα μου πείτε καλέ, ποιο… άλλο κόμμα στην εκδήλωση του Σημίτη, ο Μητσοτάκης και ο Βενιζέλος ήταν τα δύο πρόσωπα που χειροκροτήθηκαν περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, μου είπε αυτόπτης μάρτυς, πηγή μου.

Κασσελάκης

-Ρώτησα τι έγινε με τον Κασσελάκη και υπήρχε μία καρέκλα άδεια με τ’ όνομά του στην πρώτη σειρά, εικάζοντας ότι δεν είχε απαντήσει ως την τελευταία στιγμή. Έτσι και έγινε, ο Stefanos δεν ξέρω αν αμφιταλαντεύτηκε και τελικά απάντησε «όχι» την τελευταία ώρα, ότι δεν θα παραστεί, ή απλώς ξεχάστηκε γιατί έχει και πολλά να κάνει. Αντιθέτως, ο ναυαρχούκος Αποστολάκης (που χθες δήλωσε κάτι για κομμένες γέφυρες με τον Τσακαλώτο) είχε απαντήσει θετικά ότι θα πάει στου Σημίτη, αλλά μάλλον περίμενε τι θα κάνει ο αρχηγός.

Ανδρουλάκης

-Τώρα αν σας πω ότι και από το γραφείο του Ανδρουλάκη δεν είχαν απαντήσει ότι θα πάει, θα το πιστέψετε; Όχι ότι υπήρχε καμία περίπτωση να μην πάει ο Ν.Α. στον Σημίτη, παιδί του αισθάνεται, αν και δεν του φαίνεται καθόλου. Αλήθεια, τι απρέπεια του Κασσελάκη το μεσημέρι να πίνει καφέ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ να καταγγέλλει το κόμμα του για διαπλοκή και διαφθορά; Και εκείνος ο Μαρινάκης τι το ήθελε να συστήσει στον Κασσελάκη να διαβάσει Ιστορία για το ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο. Λίγο πιο πίσω από τα μνημόνια να πας θα βρεις τον Καραμανλή – Ραφήνα, Παύλο μου, που μας άφησε σύξυλους με το χρέος και το έλλειμμα για να το αποτελειώσει ο ανέπαφος ΓΑΠ.

Προκόπης-Καραμανλής

-Στην άλλη εκδήλωση πάντως, στη μνήμη της Μαριέττας, ήταν όλη η Ν.Δ. πλην του Κώστα Αχ. Καραμανλή που έλειπε στις Σέρρες και γενικώς έχει δηλώσει ότι «εγώ θα απέχω απ’ όλα μέχρι να αποφανθεί η Βουλή στην προανακριτική για την υπόθεση των Τεμπών». Κι έλειπε κι ο Προκόπης που, όπως είναι γνωστό, δεν λείπει ποτέ όπου είναι ο Ραφήνας, τον οποίο θεωρεί κάτι όπως οι πιστοί την Παναγία της Τήνου (την ευλογία Της να έχουμε). Έλα όμως που η καλή γαλάζια πηγή μου, μου είπε ότι ο Προκόπης σιχαινόταν την αείμνηστη Μαριέττα.

Ομπρελίνες

-Λοιπόν, τέλος μου λένε οι Ομπρελίνες ή Ομπρελίτες ή εν πάση περιπτώσει κανονικοί αριστεροί το πήρανε απόφαση και αποχωρούν, όχι τόσο ησύχως, αλλά ναι, φεύγουν. Τώρα θα είναι το σ.κ., θα είναι λίγο πιο μετά, πάντως δεν κρατιούνται. Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι ενδιάμεσοι και μάλιστα η πιο προβεβλημένη, δηλαδή η Εφη. Είναι ακόμα, λέει η πηγή, αναποφάσιστη η κυρία να φύγει, γιατί ούτε στην Κ.Ε. δεν θα εκλεγεί χωρίς την οργανωμένη ομάδα του Τσακαλώτου ή να μείνει να περιμένει την ήττα του Stefanos στις ευρωεκλογές που μπορεί και να πάρει τον Tayler και να φύγουν για Hamptons οικογενειακώς; Αυτά τα λένε οι εχθροί του προέδρου, όχι εμείς, για να εξηγούμεθα, γιατί εμείς δεν έχουμε αντιπάθειες, αντιθέτως έχουμε στενοχωρηθεί που ο αρχηγός εξαφάνισε τον χαμογελαστό και προσηνή Tayler. Άρα, είμαστε εν αναμονή εξελίξεων και αποφάσεων της Εφης. Τα υπόλοιπα είναι δρομολογημένα.

Ο Μητσοτάκης, ο Δούκας και η ασφάλεια

-Ενόψει του ραντεβού του με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος έχει ήδη σηκώσει μπαϊράκι για τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαθαίνω ότι λέει σε συνομιλητές του ότι δεν θα κάνει πίσω σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου και της τάξης. Άρα, τα έργα για το μετρό θα γίνουν, θέλουν δεν θέλουν οι τοπικές συλλογικότητες. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση βλέπουν να τους "πληγώνει" στα focus groups η "χαλαρή" αντιμετώπιση των ζητημάτων του νόμου, με δεδομένο ότι η ΝΔ είχε σηκώσει το θέμα ψηλά. Απορώ, βέβαια, τι περίμεναν με αυτή την πολιτική ηγεσία στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Τελική ευθεία, σενάρια και πραγματικότητα για το 9% της Alpha Bank

Είμαστε λοιπόν στην τελική ευθεία για την πώληση του 9% της Alpha Bank και όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο που συγκεντρώνει σήμερα τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να μην εμφανιστεί μέσα στις επόμενες δυο ημέρες κάποια ανταγωνιστική προσφορά. Επιπλέον, σημειώστε πως οι πληροφορίες της στήλης (και αντίθετα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά) είναι ότι η Unicredit δεν είναι βέβαιο πως θα βελτιώσει την προσφορά της. Ακόμη όμως κι αν τελικά σηκώσει τον πήχη, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό που κάνει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αρχική προσφορά των 1,33 ευρώ. Οι πηγές των παραπάνω πληροφοριών είναι σοβαρές και αξιόπιστες, οπότε καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι ως προς τα σενάρια που παίζουν στην αγορά και θέλουν την τιμή ανά μετοχή... να ανεβαίνει στον Θεό. Δημιουργούνται έωλες προσδοκίες για μια διαδικασία που τρέχει για πρώτη φορά και είναι κακό προηγούμενο για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ που θα ακολουθήσουν.

Πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ιντρακάτ για ΑΚΤΩΡ

-Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε χθες την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστικής από τον όμιλο της Ιντρακάτ. Η εξαγορά, που εκτοξεύει το ανεκτέλεστο της Ιντρακάτ στα 5 δισ., γίνεται έναντι 100 εκατ. με την ανάληψη από την Ιντρακάτ ενδο-ομιλικών υποχρεώσεων ύψους 114 εκατ. ευρώ της ΑΚΤΩΡ προς τη μητρική της, Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Εμπλοκή Νο1: Ο μέτοχος που σταμάτησε την Intralot

-Tέτοιου είδους περιστατικά, σαν τις δυο χρηματιστηριακές εμπλοκές που είχαμε χθες, όχι μόνον δεν βοηθούν στην ανάκτηση του κύρους της αγοράς, αλλά επιπλέον αφήνουν μεγάλα περιθώρια για υποψίες και αλληλοκατηγορίες. Ξεκινάμε από το πρώτο, καθώς σήμερα τελικά θα πραγματοποιηθεί το ντεμπούτο της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, έπειτα από 3,5 χρόνια σχεδόν που είναι σε καθεστώς επιτήρησης από τον Ιούλιο του 2020. Στο αρχικό πλάνο η διαπραγμάτευση ήταν προγραμματισμένη για χθες 7/11 αλλά ανατράπηκε επειδή μέτοχος της εταιρείας εξασφάλισε προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της διαδικασίας, καθώς δεν του κατανεμήθηκαν οι αναλογούσες στα δικαιώματα προτίμησης μετοχές. Το νομικό τμήμα του Αποθετηρίου πέτυχε τελικά ανάκληση της προσωρινής διαταγής, καθώς προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο εν λόγω επενδυτής δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ και δεν άσκησε τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούσαν. Στην Intralot θορυβήθηκαν από την απρόσμενη ανατροπή, αλλά μετά την απόφαση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής κάπως ηρέμησαν και ετοιμάζονται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταβάλλουν 126 εκατ. ευρώ για τη μερική αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως 2024. Μετά τη μερική αποπληρωμή, το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα ανέρχεται σε 229,5 εκατ. ευρώ.

Εμπλοκή Νο2: Το βιβλίο προσφορών βραχυκύκλωσε την Trade Estates

-Και περνάμε στη δεύτερη χρηματιστηριακή εμπλοκή με την Trade Estates, όπου όλοι περίμεναν σήμερα το ντεμπούτο της μετοχής στο Χρηματιστήριο, αλλά πήρε αναβολή για την Παρασκευή 10/11. Από τέσσερις διαφορετικές πηγές, η καθυστέρηση αποδόθηκε σε τεχνικό πρόβλημα της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) του Χρηματιστηρίου μέσω της οποίας διενεργείται η κατανομή των μετοχών. Από την πλευρά της εταιρείας έλεγαν πως δεν πρόκειται για κάποιο ουσιαστικό θέμα («τι Τετάρτη, τι Παρασκευή», ειπώθηκε χαρακτηριστικά) και στάθηκαν περισσότερο στις υπερβολές που κατά την άποψή τους γράφτηκαν για την πορεία και το αποτέλεσμα του ΙΡΟ, υπογραμμίζοντας πως η μελλοντική πορεία της ΑΕΕΑΠ θα αποδείξει κατά πόσον αποτελεί ή όχι καλή επενδυτική επιλογή. Ο Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής του ομίλου, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχε παραδεχθεί πως επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα (λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών), ωστόσο ο ίδιος και η διοικητική του ομάδα είπαν πως όταν έχεις κάτι καλό να κάνεις πρέπει να το κάνεις σήμερα και να μην περιμένεις. Για την ιστορία, η τελική τιμή των νέων μετοχών μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Trade Estates διαμορφώθηκε στο κατώτερο σημείο του εύρους (1,92 ευρώ) και συγκεντρώθηκαν 56,6 εκατ. ευρώ. Πάντως, σημειώνουμε ότι η εξέλιξη του IPO και ειδικά με την κατανομή των μετοχών, πιθανότατα να λειτουργήσει υπέρ της μετοχής, καθώς και σημαντικό μέρος των μετοχών είναι σε θεσμικά χέρια και η διαπραγμάτευση ξεκινά με πιο ρεαλιστικές αποτιμήσεις, οπότε δεν θα έχουν -όπως άλλοι- το σισύφειο έργο να υποστηρίζουν στο ταμπλό τσιμπημένες αποτιμήσεις.

Χαράς ευαγγέλια για την οικογένεια Μάνεση - Καθαρά κέρδη 24 εκατ.

-Σαμπάνιες πρέπει να άνοιξε η οικογένεια Μάνεση, που ελέγχει τη Χαλυβουργία Ελλάδος, για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2022. Μετά το σωσίβιο που έριξε στη βαρυφορτωμένη με δάνεια επιχείρηση το αμερικανικό fund H.I.G., η Χαλυβουργία Ελλάδος πήρε τα… πάνω της. Έτσι, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 333,34 εκατ. ευρώ από 284,36 εκατ. ευρώ το 2021, τα EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 21,9 εκατ. ευρώ, έναντι 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ -ω, του θαύματος- μετά τις τόσες περιπέτειες η εταιρεία έγραψε επιτέλους καθαρά κέρδη ύψους 24 εκατ. ευρώ. Τώρα, όπως αναφέρεται, η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται στην αύξηση της τιμής του σιδήρου, αλλά και στην αύξηση του όγκου των πωληθέντων, ενώ για φέτος, χρονιά που αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Υπενθυμίζεται ότι η βάση του deal με το H.I.G ήταν η μεταβίβαση του μεγάλου ακινήτου-φιλέτου της βιομηχανίας στον Ασπρόπυργο, το οποίο μετατρέπεται σε logistics center. Μέσω της συμφωνίας η οικογένεια Μάνεση, που βρισκόταν στην «κόκκινη γραμμή», εξασφάλισε την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού της εταιρείας, κλειδώνοντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ακόμη, όπως δηλώνεται, υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για τις τρέχουσες ανάγκες και για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης.

Ο γάμος αλά ιταλικά της ασφαλιστικής “Υδρόγειος”

-Περίπου μια τριετία θα χρειαστεί για να αποκρυσταλλωθεί πλήρως η μετοχική εικόνα της ασφαλιστικής “Υδρόγειος” μετά το deal εξαγοράς της από τον ιταλικό Όμιλο Reale. Η οικογένεια Κασκαρέλη έχει διατηρήσει στον έλεγχο της το 10% των μετοχών με ρήτρα που επιτρέπει σε τρία χρόνια να μεταβιβάσει τις μετοχές. Ταυτόχρονα όμως περίπου το 13% της Υδρογείου κατείχαν περίπου 150 μικρομέτοχοι. Οι Ιταλοί της Reale πήγαν σε κάθε έναν εξ αυτών και κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου το 6%, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να κρατήσουν τις μετοχές. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να κάνουν και squeeze out. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους μειοψηφίας θα παραμείνει ανοικτή. Σημειωτέον πως για να γίνει το deal μεσολάβησε η BNP Paribas η οποία ήταν και αυτή που προσέγγισε την οικογένεια Κασκαρέλη. Το Reale Group ήθελε να μπει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και λέγεται ότι διαπραγματευόταν και με μια ακόμη ασφαλιστική. Τέλος, ακούγεται ότι οι Ιταλοί έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν ως ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ τρεις Έλληνες, που θα αναλάβουν και την Επιτροπή Ελέγχου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα είναι σε πρώτη φάση εξ αποστάσεως απ’ την Ιταλία και την Ισπανία, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια. Αναστάσιος και Παύλος Κασκαρέλης (πατέρας και γιος) με βάση τη συμφωνία θα παραμείνουν στο «τιμόνι» της Υδρογείου τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Μπροστά οι ανακοινώσεις της IDEAL

-H διοίκηση της IDEAL Holdings επρόκειτο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 15 Νοεμβρίου. Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι η ανακοίνωση θα έρθει νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου. Η μετοχή της IDEAL στα 6,15 ευρώ βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε τα 295 εκατ. ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα έχει κερδίσει 5%, τα μηνιαία κέρδη της μετοχής είναι +13%, ενώ από την αρχή του έτους η χρηματιστηριακή αξία έχει αυξηθεί κατά 70%. Συνήθως όταν μια εταιρεία επισπεύδει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το κάνει είτε γιατί τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, είτε γιατί επίκειται μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση που προϋποθέτει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Το παιχνίδι JP Morgan στην ελληνική αγορά ομολόγων

-Τα μεγαλύτερα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια του κόσμου βρίσκονται μπροστά στην τρίτη διαδοχική χρονιά ζημιών, για πρώτη φορά στις τελευταίες 4 δεκαετίες. Τα άλλοτε πανίσχυρα και ασφαλή αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν καταρρεύσει και οι αποδόσεις τους είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Αντίστοιχα πτωτικά έχουν κινηθεί οι περισσότερες ομολογιακές αγορές του κόσμου. Η Ιταλία προσπαθεί απεγνωσμένα να βγαίνει στις αγορές μια φορά την εβδομάδα, με μικρές τιμολογιακές εκδόσεις, για να συντηρήσει το δημόσιο χρέος των 2,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στη ζώνη του Ευρώ μετά την Ελλάδα. Οι ιταλικές εκδόσεις ομολόγων καλύπτονται με εξαιρετική δυσκολία και με διαρκώς υψηλότερα επιτόκια. Στην Ελλάδα, ο ΟΔΔΗΧ δείχνει -προς το παρόν- να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι. Κρατά την επαφή του με τις αγορές, με μικρές εκδόσεις και ουδόλως ανησυχεί πώς θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2024 συνολικού ύψους μόλις 8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Ιταλία θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα 330 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν. Είναι χαρακτηριστικές οι κινήσεις της αμερικανικής JP Morgan στην ελληνική αγορά ομολόγων: Ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η ομάδα ανάλυσης Global Rates Strategy της JPMC αποφάσισε πως έπρεπε να "κλείσει" τις long θέσεις της στην Ελλάδα αφού είχε κατοχυρώσει τα μεγάλα κέρδη της από το 10ετές κρατικό ομόλογο. Η ομάδα του Fabio Bassi "έπιασε" την τάση στο παιχνίδι της διαφοράς (spread) μεταξύ "ελληνικού και ιταλικού" ομολόγου. Τώρα η JP Morgan ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει θέσεις περιμένοντας προφανώς την επικείμενη βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται φυσικά, λίγο πριν από την αξιολόγηση, να ξανακλείσει τις θέσεις της και να μην περιμένει τη γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου.

Ενισχύεται η επικοινωνία της Τράπεζας της Ελλάδος

-Μια καινούργια προσθήκη είχαμε χθες στην ομάδα επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, η οποία μέχρι πρόσφατα εργάζονταν στην ομάδα επικοινωνίας της INTRUM και προηγουμένως για 7 χρόνια στην Grand Thorton Greece, από χθες εργάζεται στο ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου.

Ήρθαν στην Αθήνα να επενδύσουν

-Το Ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος φιλοξένησε χθες και προχθές, τις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου του European Innovation Council. Το EIC είναι ένας ακόμη -εν πολλοίς άγνωστος στην Ελλάδα- επενδυτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται περίπου 10 δισ. ευρώ και το μυστικό του είναι ότι επενδύει απευθείας (όχι μέσω άλλων funds) σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups. Το EIC επενδύει εκεί που δεν επενδύουν οι άλλες venture capital εταιρείες, γιατί οι επενδύσεις του γίνονται στο πιο επικίνδυνο, δηλαδή στάδιο της εκκίνησης μιας καινοτόμου δραστηριότητας. Το EIC σήμερα αναζητά deep tech και bio tech εταιρείες στην Ελλάδα κι αυτός ήταν ο σκοπός της συνεδρίασης του Δ.Σ. στην Αθήνα. Προχθές το βράδυ, σ’ ένα κλειστό δείπνο στο Θησείο, αποκαλύφθηκαν πολλά «μικρά διαμάντια» νεοφυών τεχνολογικών και βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων στα οποία θα τοποθετηθεί το EIC Fund.

H «ελληνική» Advent Technologies συνεργάζεται με την Airbus για το υδρογόνο

-Η εισηγμένη στον Nasdaq ελληνική εταιρεία Advent Technologies Holdings, Inc. είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου. Ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2005, και πλέον αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Advent Technologies Holdings, Inc. Η Advent κατέληξε σε συμφωνία με την Airbus για να προχωρήσουν μαζί στην πρώτη πτήση αεροσκαφών με καύσιμο το υδρογόνο. Μαζί θα προχωρήσουν ένα έργο για μια βελτιστοποιημένη διάταξη ηλεκτροδίων μεμβράνης Ion Pair™ ("MEA") για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η Airbus βάζει τα λεφτά και η Advent βάζει τους ανθρώπους, υλικά και ερευνητικά κέντρα τρίτων. Σκοπός είναι να βρεθούν λύσεις για τις ανάγκες των αεροσκαφών με υδρογόνο, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το βάρος και τον όγκο του συστήματος μετάδοσης κίνησης μέσω μιας απλοποιημένης ισορροπίας υποσυστημάτων εγκατάστασης και ψύξης.

Ο μεγάλος Γερμανός ασθενής

-Τα νούμερα δεν βγαίνουν στη γερμανική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο κατά -1,4%. Το υψηλό κόστος του χρήματος και η χαμηλή ζήτηση από την Κίνα είναι ίσως οι βασικότερες αιτίες. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ανάγκασε τη Γερμανία να διακόψει τις σχέσεις της με τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας -τη Ρωσία- κι αυτό της κοστίζει ακριβά. Για την ώρα, ο μόνος που κερδίζει από αυτόν τον πόλεμο είναι η Αμερική.