search icon

Διεθνή

Politico: Υπό εξέταση η συμφωνία της ΕΕ με την Qatar Airways μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι η συμφωνία που διασφάλιζε ανεπηρέαστη πρόσβαση της Qatar Airways στην Ευρώπη μπορεί να έχει γίνει αντικείμενο διαφθοράς και τώρα εξετάζουν το πάγωμα της κύρωσης της συμφωνίας

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τους κόλπους της ΕΕ, στο «μικροσκόπιο» των ευρωβουλευτών μπαίνει τώρα και το αν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και διερευνούν τρόπους να πατήσουν φρένο σε αυτή την επικερδή συμφωνία.

Ρεπορτάζ του Politico αναφέρει σήμερα ότι στην Ευρωβουλή προσπαθούν να καταλάβουν τι θα ήθελε να επηρεάσει το Κατάρ και δεν τους καλύπτει η εξήγηση για τη βίζα.

Γι’ αυτό και ανησυχούν ότι η συμφωνία που διασφάλιζε ανεπηρέαστη πρόσβαση της Qatar Airways στην Ευρώπη μπορεί να έχει γίνει αντικείμενο διαφθοράς. Τώρα ψάχνουν να σταματήσουν τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας.

Η Καρίμα Ντελλί, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, έχει σημάνει συναγερμό. H Ντελλί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές συζητήσεις του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η χορήγηση της συγκατάθεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε επιστολή της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων της επιτροπής στην οποία ηγείται.

Όπως είπε η επιτροπή θα εργαστεί παράλληλα με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν».

Όσον αφορά την ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για τη συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».

Η Ντελλί δήλωσε σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις που έγιναν αναφορικά με το Κατάρ. «Είναι αυτονόητο ότι εγκρίνω κάθε λέξη της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα από τις χθεσινές δηλώσεις της. Δικαίως μας υπενθύμισε ότι “Είμαστε υπό επίθεση!”. Συμμερίζομαι την επιθυμία της να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση διαφθροράς που φέρεται ότι οργάνωσε το Κατάρ ».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές και οι δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει ως επί το πλείστον τα θετικά σχόλια που έγιναν από υπόπτους, όπως η Εύα Καϊλή, σχετικά με την υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του Μουντιάλ.

Το μόνο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το Κατάρ, φαινόταν ότι ήταν μια συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα, κάτι πολύ μικρό όμως δεδομένου ότι υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 300.000 πολίτες στο Κατάρ.

Η αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ, που υπογράφηκε πέρυσι, είναι μια συμφωνία που επικρίθηκε από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα της ΕΕ, αλλά υπερασπίστηκε η Ένωση λέγοντας ότι θα παρείχε «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

Η συμφωνία «ανοιχτών ουρανών» παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων πολιτών. Σε αντάλλαγμα, οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά του Κατάρ των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα μηδένισε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου τον Νοέμβριο

Aegean: «Επενδύει» στο δίκτυο του εξωτερικού για το καλοκαίρι του 2023 με πάνω από 20 νέες, επιπλέον απευθείας συνδέσεις

Κίνα: Η χαλάρωση των μέτρων για την Covid αύξησε τις ελπίδες για τα φορτηγά πλοία

 

 

Exit mobile version