Η επιχειρηματικότητα συχνά συνδέεται με την απουσία ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, ο ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Workstream, Ντέσμοντ Λιμ, εκφράζει διαφορετική άποψη.

Ο Λιμ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Workstream, μιας πλατφόρμας που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μισθοδοσίας και προσλήψεων για ωρομίσθιους εργαζόμενους, θεωρεί ότι η ισορροπία είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη.

«Η διοίκηση μιας εταιρείας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απαιτητική», δήλωσε ο Λιμ, ο οποίος εργάζεται κατά μέσο όρο έντεκα ώρες ημερησίως. «Η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τον φόρτο εργασίας, αλλά και από την ψυχολογική επιβάρυνση που συνοδεύει τη διαδικασία», πρόσθεσε.

«Η συναισθηματική φόρτιση είναι αναπόφευκτη. Οι στιγμές επιτυχίας συνοδεύονται από έντονο ενθουσιασμό, ενώ οι περίοδοι αβεβαιότητας φέρνουν άγχος και απογοήτευση», αναφέρει ο Λιμ.

«Κάθε χρόνο υπάρχει η αίσθηση ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Σε αυτές τις στιγμές προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι ακόμα ζωντανός, υγιής και ότι όλα είναι καλά», σημειώνει. «Το δυσκολότερο είναι πως, αρκετές φορές, δεν γίνεται οι ανησυχίες για ζητήματα που αφορούν τη δουλειά απλώς να εξαφανιστούν. Ορισμένες φορές, βλέπω τη δουλειά ακόμα και στα όνειρά μου».

Ο Λιμ θεωρεί ότι η προστασία της προσωπικής υγείας αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευημερία και επιτυχία κάθε επιχειρηματία. Η στρατηγική του στηρίζεται σε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σώματος και του μυαλού του, σύμφωνα με το CNBC Make It.

«Η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα που ταιριάζει σε εκείνον καλύτερα», αναφέρει ο 39χρονος επιχειρηματίας.

Συνδυάζοντας δύο τύπους προγράμματος

Ο Λιμ ακολουθεί αυτό που ο ίδιος ονομάζει «διπλό πρόγραμμα», εμπνευσμένο από ένα δοκίμιο του Πολ Γκράχαμ, συνιδρυτή του startup «Accelerator Y Combinator».

Στο δοκίμιο αυτό, ο Γκράχαμ περιγράφει δύο διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του χρόνου. Ο πρώτος αφορά τους διευθυντές, των οποίων η ημέρα είναι γεμάτη συνεχόμενα meetings διάρκειας περίπου μίας ώρας. Ο δεύτερος αφορά τους δημιουργούς, όπως προγραμματιστές ή συγγραφείς, οι οποίοι αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται χωρίς πολλή πίεση χρόνου.

«Στην πραγματικότητα, προτιμώ να συνδυάζω στοιχεία και από τα δύο προγράμματα», εξηγεί ο Λιμ. Αντί να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ, εξηγεί πως ο ίδιος αποδίδει καλύτερα όταν συνδυάζει και τα δύο, ακολουθώντας τον δικό του προσωπικό ρυθμό.

Ακολουθεί ένα τυπικό πρόγραμμα μιας απλής ημέρας του Λιμ:

  • 6:30 π.μ.: Ξύπνημα
  • 7:00 π.μ. έως 8:30 π.μ.: Άσκηση ή αθλητισμός
  • 8:30 π.μ. έως 9:30 π.μ.: Πρωτεϊνικό ρόφημα και προετοιμασία για τη δουλειά
  • 9:30 π.μ.: Άφιξη στη δουλειά
  • 9:30 π.μ. έως 10:30 π.μ.: Σχεδιασμός της ημέρας και εκκαθάριση ορισμένων εκκρεμοτήτων
  • 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ.: Συναντήσεις
  • 12:30 μ.μ. έως 1:00 μ.μ.: Γεύμα με την ομάδα
  • 1:00 μ.μ. έως 2:00 μ.μ.: Περισσότερες συναντήσεις
  • 2:00 μ.μ. έως 4:00 μ.μ.: Εντατική εργασία
  • 5:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ.: Περισσότερες συναντήσεις (μερικές φορές με άτομα από την Ασία)
  • 7:00 μ.μ. έως 8:30 μ.μ.: Ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών και εργασιών
  • 8:30 μ.μ.: Αναχώρηση από το γραφείο

Τα Σαββατοκύριακα, ο Λιμ αποφεύγει κάθε επαφή με τη δουλειά. Κλειδώνει το εταιρικό του τηλέφωνο σε ένα ντουλάπι και αφιερώνει τον χρόνο του αποκλειστικά στην οικογένειά του.

Εμβάθυνση στα προσωπικά ενδιαφέροντα

Εκτός από το να αφιερώνει τα σαββατοκύριακα στην οικογένειά του, ο Λιμ δίνει προτεραιότητα και στο πάθος του για τον αθλητισμό και την άσκηση, ενσωματώνοντάς τα στο καθημερινό του πρόγραμμα.

«Μια συμβουλή που έχω για τους ιδρυτές και τους ηγέτες είναι να εμβαθύνουν σε ένα πάθος που έχουν και που δεν σχετίζεται με την εργασία», είπε ο Λιμ. «Για εμένα, αυτό είναι ο αθλητισμός. Απολαμβάνω πολύ το μπάσκετ, το κολύμπι και το γυμναστήριο. Νομίζω ότι το να έχω μια ισορροπία εκτός της εργασίας μου έχει βοηθήσει πολύ».

Η αγάπη του Λιμ για το μπάσκετ ξεκίνησε από όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών. Στη συνέχεια, ανέλαβε ρόλο αρχηγού στις σχολικές ομάδες από το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο και ανέλαβε ρόλο αρχηγού στην Εθνική Ομάδα Νέων της Σιγκαπούρης.

Σήμερα, ξεκινά κάθε πρωί με 75 έως 90 λεπτά άσκησης, όπως μπάσκετ, κολύμπι, ή καλλισθενική γυμναστική. Πολλές φορές αθλείται με κάποιον φίλο του, ώστε να δεσμεύεται στην απόφασή του και να διασφαλίζει συνέπεια και πειθαρχία.

«Η δυνατότητα να παραμένει κανείς δραστήριος και να διατηρεί την ευλυγισία του σώματος είναι κρίσιμη, ειδικά με την πάροδο του χρόνου», τονίζει. «Γι’ αυτό προτιμώ να ολοκληρώνω αυτές τις δραστηριότητες νωρίς το πρωί», εξηγεί ο Λιμ.

Διαβάστε ακόμη 

Εuroxx: Πέντε μετοχές στην κορυφή για το 2026 – Οι τράπεζες οδηγούν και πάλι το ελληνικό story

Ελληνικό 10ετές ομόλογο: Εκτινάχθηκαν στα 52 δισ. οι προσφορές – Αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ

Ο παγκόσμιος χάρτης των κρίσιμων ορυκτών: Πού κρύβονται οι θησαυροί της βιομηχανίας (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα