Μια ακόμη συνάντηση που θα επιβεβαιώσει τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και τη μεταξύ τους… χημεία θα έχουν αύριο, Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος θα υποδεχτεί τον Τούρκο ομόλογο του στο καλοκαιρινό του μέγαρο στο Σότσι με κεντρικό θέμα συζήτησης τη συμφωνία για τα σιτηρά και την ένταση που επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σκοπεύουμε να παίξουμε ένα βασικό ρόλο. Δεχόμαστε ισχυρή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για την αποκατάσταση του διαδρόμου για τα σιτηρά» σχολίασε χαρακτηριστικά σε σημερινές δηλώσεις του, ο κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Το τωρινό καθεστώς (της συμφωνίας) θα συζητηθεί στη σύνοδο της Δευτέρας. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε πως θα πετύχουμε, διότι πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει όλο τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως από τις χώρες που θίγονται είναι και η ίδια η Τουρκία, καθώς η ρωσική προσπάθεια πίεσης της ουκρανικής οικονομίας έχει αρχίσει να επηρεάζει και τα τουρκικά συμφέροντα, τονίζουν διεθνείς αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά τα ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι δεν είναι εύκολο, επίσης, να επιλυθούν. Διαμαρτύρονται για τις ροές των δικών τους αγροτικών προϊόντων και κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις πληρωμές τους από το εξωτερικό, καθώς παραμένουν εκτός του συστήματος SWIFT.

Οι τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, ενώ σημείωσαν νέα αύξηση την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ, ότι η Μόσχα δεν βλέπει σημάδια ότι μπορεί να λάβει τις εγγυήσεις που ζητά για να ενεργοποιήσει και πάλι τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει δηλώσει ότι έχει αποστείλει στη Μόσχα κείμενο με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουν στόχο να διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όμως φαίνεται ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει μείνει ικανοποιημένη.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη σύνοδο της Δευτέρας και την προφανή προσπάθεια του Ερντογάν να αναλάβει και πάλι ρόλο διαμεσολαβητή και διεθνούς… ήρωα για να (ξανα)σωθεί η συμφωνία.

Πάντως, για αμφότερες τις χώρες και τους δύο φιλόδοξους ηγέτες τους είναι και θέμα γεωπολιτικών ισορροπιών. «Για τους Ρώσους είναι ζήτημα πρωτοκαθεδρίας. Έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν και να ελέγχουν την ουκρανική ναυτιλία και το κάνουν αυτό. Πιστεύουν ότι είναι σε θέση να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό στην Ουκρανία και μπορεί να το επιτύχουν» υποστήριξε, μιλώντας στο Politico. ο Σεργκέι Ρανττσένκο, καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πόνταρε πολλά στο ρόλο που ανέλαβε ως εγγυήτρια δύναμη σε μια τόσο σημαντική συμφωνία για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας στα αγροτικά εμπορεύματα και την αποφυγή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Βασίζεται δε, στον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας στενών του Βοσπόρου, που βρίσκονται στη διαδρομή των σιτηρών.

Σήμερα, πάντως, η Μόσχα φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα με τις μαζικές επιθέσεις που εξαπέλυσε με τη χρήση drones σε «μη στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις» στο Δούναβη, το λιμάνι της πόλης Ρένι, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Η επιλογή αυτή δεν ήταν διόλου τυχαία.

Η διαδρομή μέσω του Δούναβη και της Ρουμανίας είναι η κυριότερη εναλλακτική οδός πλην της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών προς τις δυτικές αγορές, αν και σαφώς πιο μακρινή, πιο ακριβή και πιο δύσκολη πρακτικά διότι δεν υπάρχουν τα logistics για τις μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Όμως, οι Ρώσοι προφανώς θέλουν να πλήξουν και τη γραμμή αυτή για να πιέσουν το Κίεβο και τη Δύση.

Συνολικά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την απόσυρση των Ρώσων από τη sυμφωνία, τον Ιούλιο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους εναντίον των περιφερειών της Οδησσού και της Μικολάιφ, στον ουκρανικό νότο, όπου βρίσκονται επίσης λιμάνια και άλλες υποδομές καίριας σημασίας για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη  

Οι Αμερικανοί θα φέρουν 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στο 2023 (πίνακας)

Πληροφορική: Αύξηση δεκάδων εκατ. ευρώ στα έσοδα των ελληνικών ομίλων το ’23 και νέα deals

Φουντώνει η μάχη για τα μερίδια από το παγωτό (pics + γραφήματα)  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ