Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, αφού κατηγόρησε τη Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι βοηθούν την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει τα drones για να τα κατευθύνει κατά στρατηγικών στόχων, σε μία αναφορά στις πρόσφατες εκρήξεις στην βάση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Ενγκελς, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

«Κανείς δεν μπορεί να τρέφεται με ψευδαισθήσεις, η στρατηγική ισορροπία μπορεί να αλλοιωθεί […] Μέσω των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μάς απευθύνουν τελεσίγραφα: “Εσείς, η Ρωσία, κάντε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, κυρίως ως προς τη New START και εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην συνθήκη New START για λόγους ισοτιμίας… «διότι, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη πυρηνική δύναμη…Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία διαθέτουν επίσης πυρηνικά οπλοστάσια, τα βελτιώνουν, τα εκσυγχρονίζουν και κατευθύνονται εναντίον μας».

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται. Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας της Covid.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.

Η Ρωσία έχει απειλήσει προηγουμένως να αποσυρθεί από τη συνθήκη New START. Η Μόσχα είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης, προσάπτοντας στη Μόσχα ότι δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο έδαφός της.

Τον Αύγουστο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τη συνθήκη, ισχυριζόμενη ότι απαντά με τον τρόπο αυτόν στα εμπόδια που έθεσε η Ουάσινγκτον στις ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν σε Δύση και ΝΑΤΟ – «Θα απαντήσουμε κατάλληλα» αν η τοπική διαμάχη γίνει παγκόσμια

Οι ερειπωμένες αγροικίες που μεταμορφώθηκαν σε ένα ονειρεμένο αυτοσχέδιο χωριό – Υπέροχα σπίτια μέσα στη Φύση όπου ο χρόνος κυλά αργά