Πολύ κοντά στην έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς μειοψηφικού μεριδίου στην ιταλική ITA Airways από τη γερμανική Lufthansa βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μετά τις τροποποιήσεις και αλλαγές που έγιναν στη συμφωνία, οι ενστάσεις των αρχών ανταγωνισμού καλύφθηκαν, οπότε η Κομισιόν πρόκειται μέχρι τις αρχές Ιουλίου να ανακοινώσει την θετική ετυμηγορία της.

Ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν, ήταν η παραχώρηση στις ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες περισσοτέρων slots στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου. Επίσης συμφωνήθηκαν αλλαγές που αφορούν την αγορά των υπερατλαντικών ταξιδιών.

Η σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση της συμφωνίας είχε δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην ιταλική κυβέρνηση, καθώς δεν είχε έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για τη στήριξη της ιταλικής αεροπορικής, που δημιουργήθηκε από τις… στάχτες της υπερχρεωμένης Alitalia.

Η Lufthansa έχει συμφωνήσει να καταβάλει 325 εκατ. ευρώ για το 41% της ITA, ωστόσο αν το deal κατέρρεε, τότε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια (ήτοι χρήματα των φορολογούμενων) για να στηρίξει την ιταλική αεροπορική. Γεγονός που θα της στοίχιζε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν δεχόταν ασφυκτική πίεση από τη Ρώμη να εγκρίνει τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη

Στρατηγική συνεργασία Προκοπίου – Lamda για ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό: Πώληση μετοχών αξίας €25 εκατ. στη ZEPKO

Σε ποια εταιρεία μειώνει τη συμμετοχή της η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ

Κρατικός Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2,35 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ