Με το ρούβλι να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και τις τράπεζες να εφαρμόζουν κεφαλαιακούς περιορισμούς, η μαύρη αγορά των δολαρίων και των ευρώ βρίσκεται σε πλήρη «άνθιση», προσφέροντας στους Ρώσους μιας ευκαιρία να θωρακίσουν τις αποταμιεύσεις τους. 

Μέσω κρυφών συνομιλιών στη δημοφιλή εφαρμογή του Telegram, οι Ρώσοι κανονίζουν μυστικές συναντήσεις σε απομονωμένα δρομάκια ή ακόμη και σε σταθμούς τρένων ή μετρό, προκειμένου να ανταλλάξουν ρούβλια με δολάρια ή ευρώ -μακριά από τα βλέμματα των αρχών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Mediazona, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συμμετέχουν σ’ αυτά τα τσατ, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν τη ρωσική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη και το Κουμπάν.  

Οι αγοραπωλησίες διαφέρουν ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία, την οποία προσφέρουν οι dealers. «Πουλάω 2.000 δολάρια στην τιμή των 132.000 ρουβλιών. Βορειοδυτική Μόσχα, άμεση συναλλαγή» γράφει ένα από τα μηνύματα στο Telegram. «Πουλάω 200 δολάρια. Αγία Πετρούπολη, Μετρό Οζέρκι» αναφέρει ένα άλλο. «Πουλάω 200 ευρώ σε τιμή συναλλάγματος. VDNKh» τονίζεται σ’ ένα τρίτο, το οποίο παραπέμπει στον σταθμό του μετρό που βρίσκεται στην Έκθεση Εθνικής Οικονομίας της Μόσχας.  

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, πολλά διαδικτυακά κανάλια γέμισαν με αιτήματα για «αγορές δολαρίων». Σ’ ένα από αυτά, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κοντά σ’ ένα κατάστημα McDonald’s, όπου το κάθε δολάριο διατίθεται στην τιμή των 150 ρουβλιών. Τιμή σχεδόν διπλάσια της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας (82 ρούβλια ανά δολάριο).

Οι επίσημες ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα δίκτυα ως ένα «παράνομο τραπεζικό σύστημα», με την παραβίαση της νομοθεσίας να επισύρει ποινή φυλάκισης έως επτά ετών.  

Η ραγδαία άνοδος της μαύρης αγοράς, όπως είναι εύλογο, αντανακλά την έκρηξη της ζήτησης για δολάρια και ευρώ, ενόσω οι Ρώσοι προσπαθούν να προστατευτούν από την κατάρρευση του ρουβλιού, το οποίο στις αρχές του Μαρτίου βούτηξε κάτω από το 1 σεντ. 

Το Κρεμλίνο έχει επιβάλλει, από την πρώτη στιγμή, πληθώρα κεφαλαιακών ελέγχων, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των εκροών. Κάτι που έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς το εθνικό νόμισμα έχει ανακάμψει κοντά στα προ-εισβολής επίπεδα (82 ρούβλια ανά δολάριο). Σ’ αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο ενεργειακός κλάδος δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις δυτικές κυρώσεις. 

Ωστόσο, κανείς δεν είναι βέβαιος για την πορεία του εθνικού νομίσματος, ιδίως εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε νέο γύρο κυρώσεων, πλήττοντας αυτή τη φορά και το ρωσικό αέριο. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία τα διεθνή νομίσματα σπανίζουν στις ρωσικές τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα

Tελεσίγραφο του ΕΦΚΑ προς 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες – Εκτοξεύτηκαν οι οφειλές

Λουκάς Έλληνας: Ο «άρχοντας του Δαχτυλιδιού» και το κανόνι των 100 εκατ. ευρώ (pics)

Αθήνα: Περισσότερα από 4.000 εγκαταλελειμμένα Ι.Χ. και δίκυκλα