Η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται και μαζί της αυξάνονται και οι φόβοι για τη δημιουργία «φούσκας» στο χρηματιστήριο.

Τα τεράστια κέρδη της Nvidia το δ’ τρίμηνο προσέθεσαν 267 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της την περασμένη Πέμπτη, θέτοντας ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία.

Oι αναλυτές, όμως, έχουν προειδοποιήσει για τη δημιουργία μίας τεχνολογικής φούσκας συγκρίσιμη με αυτή των dot-com πριν από δύο δεκαετίες. 

«Οι φούσκες πάντα επικεντρώνονται γύρω από μια νέα τεχνολογία ή μια νέα εξέλιξη.  Είναι λίγο διαφορετικό στο ότι μέχρι στιγμής η όλη κατάσταση δεν έχει οδηγήσει σε εκτεταμένα νέα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Richard Bernstein Advisors (RBA), Ρίτσαρντ Μπέρνσταϊν στο Business Insider.

Σημειωτέον πως το σκάσιμο της φούσκας των dot-com εγκαινίασε μια «χαμένη δεκαετία» για το χρηματιστήριο. Από το 1999 έως το 2009, ο S&P 500 είχε απόδοση -1% ετησίως, ενώ ο Nasdaq είχε ακόμη χειρότερη απόδοση στο -5% ετησίως (-6% ετησίως για τον Nasdaq 100).

«Στην πραγματικότητα, αν κάποιος είχε επενδύσει στον Nasdaq στο αποκορύφωμα της τεχνολογικής φούσκας τον Μάρτιο του 2000, θα χρειαζόταν σχεδόν 14 χρόνια για να καταφέρει απλώς να αποσβέσει τις απώλειές του», ανέφερε σε σημείωμά της η Richard Bernstein Advisors την περασμένη εβδομάδα.

Ευτυχώς, όμως, όπως αναφέρει ο γνωστός αναλυτής, υπάρχει μια απλή λύση για να αποφύγετε τη μοίρα των επενδυτών της dot-com εποχής: διαφοροποιηθείτε.

«Η αποφυγή της διαφοροποίησης δεν ήταν ποτέ συνετή. Αυτό ισχύει σίγουρα κατά τη διάρκεια επενδυτικών περιβαλλόντων φούσκας. Το κλειδί για τις μελλοντικές αποδόσεις μπορεί να είναι η απλή, βασική διαφοροποίηση των επενδύσεων».

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της τεχνολογικής φούσκας το 1999, το ενδιαφέρον γύρω από το διαδίκτυο και την επανάσταση που επέφερε στην οικονομία οδήγησε σε απότομη διόγκωση ορισμένων μετοχών, με τον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών του S&P 500 να καταγράφει συνολική απόδοση 103,76% εκείνο το έτος, σημειώνει η RBA.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της «παλαιάς οικονομίας» υστέρησαν των αντίστοιχων τεχνολογικών, με τους άλλους έξι μεγάλους τομείς του S&P 500 να παράγουν μέση απόδοση 10,7%.

Η ανάλυση της RBA ανέφερε ότι πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η σημερινή «φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης» διαφέρει κατά πολύ από τις φούσκες των προηγούμενων ετών, επειδή οι επιχειρήσεις εξαιρετικά υψηλής κεφαλαιοποίησης (mega cap) είναι «πραγματικές εταιρείες» και  δεν μοιάζουν με εκείνες που διέθεταν υψηλές αποτιμήσεις με ελάχιστα κέρδη. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον Μπέρνσταιν, αποτελεί μια λανθασμένη αντίληψη.

Οι έξι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι έφεραν την ονομασία Top Six τον Δεκέμβριο του 1999 – Microsoft, Cisco, Intel, IBM, Oracle και Qualcomm – ήταν εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση και θετικές ταμειακές ροές. Παρ’ όλα αυτά, όταν η φούσκα έσκασε, καμία από αυτές τις μετοχές δεν κατέγραψε ταχεία ανάκαμψη στα προηγούμενα υψηλά. Η μετοχή της Cisco, μάλιστα, δεν ανέκαμψε πλήρως μέχρι το 2019.

Σήμερα, η φούσκα που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη και η υπερβολική ρευστότητα που σχετίζεται με την πανδημία έχουν ανεβάσει τις αποτιμήσεις των μετοχών, οδηγώντας σε μια άκρως κερδοσκοπική κατάσταση στην αγορά.

Οι μετοχές των Magnificent Seven – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla– αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% του S&P 500. Η Bernstein δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα ονόματα παρουσιάζουν σταθερή θεμελιώδη ανάπτυξη, η ανάπτυξη δεν είναι εξαιρετική σε σύγκριση με πολλές άλλες εταιρείες.

Ο Bernstein επανέλαβε ότι οι επενδυτές πρέπει να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να αποφύγουν μελλοντικές απώλειες παρόμοιες με αυτές που έπληξαν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα χρόνια μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των dot-com.

«Εάν η κοσμοθεωρία σας αποδειχθεί λανθασμένη, τότε θα έχετε κάτι που είναι πιθανό να υπεραποδώσει σε αυτό το απρόβλεπτο σενάριο. Έτσι, θα πρέπει πάντα να έχετε μία εφεδρεία στο χαρτοφυλάκιό σας, σε περίπτωση που κάνετε λάθος», δήλωσε ο γνωστός επενδυτής, προσθέτοντας πως «η τεχνολογία αλλάζει πάντα την οικονομία. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει κι αυτή την οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επένδυση στις μετοχές τέτοιου είδους θα αποδειχθεί κερδοφόρα μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε ακόμη

«Καθαρίζουν» οι τράπεζες από κόκκινα δάνεια

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι «πολεμούν» και τους αγώνες αυτοκινήτου (tweet)

Σαμ Άλτμαν: Επιστρέφει στο ΔΣ της OpenAI (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ