Διεθνή

Reuters: Δεν αναμένονται αλλαγές στην πολιτική του ΟΠΕΚ το 2022

  • newsroom


Oι ανησυχίες για τη ζήτηση που προκλήθηκαν από την μετάλλαξη Όμικρον υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν

Ο OPEC πιθανότατα θα διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική του -με μέτριες μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου– στην επόμενη συνάντηση των μελών του σύμφωνα με τέσσερις πηγές, που επικαλείται το  πρακτορείο Reuters. .

Ο OPEC, πρόκειται να αποφασίσει στις 4 Ιανουαρίου αν θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως για τον Φεβρουάριο, την τελευταία στο πλαίσιο της σταθερής άρσης των περικοπών-ρεκόρ που έγιναν πέρυσι.

Προς το παρόν, δεν έχω ακούσει για κινήσεις αλλαγής πορείας“, δήλωσε μία πηγή. Μια ρωσική πετρελαϊκή πηγή και δύο άλλες πηγές του OPEC δήλωσαν επίσης ότι δεν αναμένονται αλλαγές στη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Κατά την τελευταία του συνεδρίαση στις 2 Δεκεμβρίου, ο OPEC επέμεινε στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής κατά 400.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο, παρά τους φόβους ότι η απελευθέρωση αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγούσε σε πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου αναφοράς κατρακύλησε περισσότερο από 10% στις 26 Νοεμβρίου προς τα 72 δολάρια το βαρέλι όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι αναφορές για τη νέα παραλλαγή, αλλά έκτοτε ανέκαμψε σε σχεδόν 80 δολάρια και πηγές του OPEC δήλωσαν ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου να προχωρήσει η αύξηση της προσφοράς ήταν σωστή.

Διαβάστε ακόμα:

Μorgan Stanley: Μετοχές κόντρα στην «καταιγίδα» της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των lockdowns – Ποιες επιλέγει

Bίκυ Σάφρα: Η Ελληνίδα χρυσή κληρονόμος και το δικαστικό θρίλερ για μια περιουσία 16 δισ. δολαρίων

ΑΑΔΕ: Μέχρι τι ώρα θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές – Πότε «ανοίγουν» ξανά