Δύο ρωσικά αεροσκάφη, που προσγειώθηκαν στο κύριο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας το Σάββατο μετέφεραν περίπου 100 στρατιώτες, εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Καράκας και Μόσχας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ένας ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι δύο αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο έφτασαν στο Καράκας την Παρασκευή.

Επίσης ένας άλλος ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από το Καράκας την Κυριακή.
Οι εν λόγω αναφορές έρχονται τρεις μήνες αφότου οι δύο χώρες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro είχε κάνει λόγο για ένδειξη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά η Ουάσινγκτον είψε αναφερθεί σε ρωσική επέμβαση στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το Reuters, στο πρώτο αεροσκάφος επέβαινε ο Vasily Tonkoshkurov, επικεφαλής του προσωπικού των επίγειων δυνάμεων.
Το δεύτερο ήταν στρατιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε 35 τόνους υλικού.
Πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος Ilyushin IL-62 και ένα στρατιωτικό Antonov AN-124, που έφυγαν για το Καράκας από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Chkalovsky, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightradar24.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Adsbexchange, το στρατιωτικό αεροσκάφος έφυγε από το Καράκας το απόγευμα της Κυριακής (24/3/2019).
Μέχρι στιγμής τα αρμόδια υπουργεία και οι στρατιωτικές αρχές Ρωσίας και Βενεζουέλας δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα και τις αναφορές.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Maduro να απομακρυνθεί από την εξουσία και ζήτησε από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βενεζουέλας να τον εγκαταλείψουν.
Ο Maduro έχει καταγγείλει τις κυρώσεις ως παρέμβαση των ΗΠΑ και έχει κερδίσει τη διπλωματική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα.
Τον Δεκέμβριο, δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro κίνηση που εξόργισε την Ουάσινγκτον.

Ο Maduro δήλωσε την Τετάρτη (24/3/2019) ότι η Ρωσία θα στείλει φάρμακα «την επόμενη εβδομάδα» στη Βενεζουέλα, χωρίς να περιγράψει πώς θα φτάσουν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα το Φεβρουάριο είχε στείλει περίπου 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται, πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έχει αποκλείσει την επίλογή της στρατιωτικής επέμβασης ως λύση για την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία ενώ η Μόσχα φαίνεται να έχει συμπεριλάβει τη Βενεζουέλα στις «κόκκινες γραμμές» που έχει τραβήξει έναντι της Ουάσινγκτον.