search icon

Διεθνή

Reuters: Ύφεση 3,4% φέτος στην Τουρκία κι όχι ανάπτυξη, λένε οι οικονομολόγοι

Η γνώμη των οικονομολόγων που ρώτησε το διεθνές πρακτορείο σε δημοσκόπηση πάει κόντρα στις επίσημες εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης

Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,4% φέτος μετά και την πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 48 οικονομολόγους.

Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν από μια μέση εκτίμηση της ύφεσης της τάξης του 4,2% σε προηγούμενη ανάλογη δημοσκοπηση.

Τί λένε οι Τούρκοι

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία θα καταγράψει απάντηση κατά 0,3%. Το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης ήταν για ύφεση ως 1,5%, είπε.

Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,6% και 2,3% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα, μετά τη συρρίκνωση κατά 9,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο αναφέρει το Reuters.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021 θα μεγεθυνθεί κατά 4,1% – σημαντικά χαμηλότερα από την κυβερνητική εκτίμηση για ανάπτυξη 5,8%.

Η οικονομική πτώση μπορεί να είναι χειρότερη από το αναμενόμενο σε περίπτωση περαιτέρω απομείωσης των εταιρικών ισολογισμών και ενίσχυσης των αμφιβολιών για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε ο Μπέρνα Μπεϊαζίτογλου της Credit Suisse, σύμφωνα με το Reuters.

Η τελευταία χρονιά που η οικονομία της Τουρκίας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση ήταν το 2009, όταν καταγράφηκε ύφεση 4,7%.

Exit mobile version